‘Soedan smokkelt onder valse VN-vlag’

De regering van Soedan vervoert wapens en zwaar militair materieel naar de regio Darfur in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Daarvoor gebruikt zij Soedanese legervliegtuigen die wit zijn geschilderd om de indruk te wekken dat het om toestellen van de Verenigde Naties of de Afrikaanse Unie gaat. Dat heeft The New York Times gisteren gemeld op basis van een vertrouwelijk rapport van de VN.

Het rapport is volgens de Amerikaanse krant opgesteld door een commissie van vijf man die de sanctiecommissie van de VN-Veiligheidsraad helpt naleving van de resoluties, waaronder een wapenembargo, over het door geweld verscheurde Darfur te controleren. In één, met foto’s geïllustreerd geval zijn de letters VN geschilderd op een wit geschilderd Soedanees legervliegtuig.

Volgens het rapport worden de witte vliegtuigen behalve voor de aanvoer van militair materieel ook gebruikt voor surveillance en voor bombardementen van dorpen. Ze opereren daarbij vanaf de drie belangrijkste vliegvelden van Darfur. In de West-Soedanese regio zijn sinds 2003 volgens VN-schattingen meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen ontheemd geraakt, met name door toedoen van Arabische milities die de regering helpen een Afrikaanse rebellie neer te slaan.

Het rapport, aldus The New York Times, meldt overigens ook schendingen van resoluties van de Veiligheidsraad, van het vredesakkoord van 2006 en van humanitaire standaarden aan de zijde van rebellengroepen. Volgens de opstellers verspreiden ook rebellengroepen wetteloosheid door de regio, inclusief het grensgebied van Tsjaad, en vallen zij Afrikaanse vredestroepen en hulpwerkers aan.

De VS en Groot-Brittannië zetten Soedan gisteren verder onder druk om in te stemmen met versterking van een gemengde vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie tot 20.000 man. Maandag stemde Khartoum na maanden verzet in met de komst van 3.000 blauwhelmen om de huidige 7.000 Afrikaanse vredessoldaten te versterken. (AP)