Soedan akkoord met gedeeltelijke vredesmacht Darfur

New York. Na zich lang te hebben verzet heeft de Soedanese regering de komst van 3.000 VN-vredesmilitairen naar Darfur mogelijk gemaakt door in te stemmen met de stationering van zes gevechtshelikopters die bij deze tweede fase van een VN-plan horen. Volgens VN-functionarissen kan het nog zes maanden duren voor de troepenmacht is gerekruteerd en in de West-Soedanese regio is gearriveerd. Soedan heeft nog niet ingestemd met het besluit van de Veiligheidsraad om uiteindelijk een gemengde VN-AU-vredesmacht in Darfur gestationeerd te krijgen. In Darfur zijn sinds 2003 volgens de VN zeker 200.000 mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen ontheemd geraakt door de inspanningen van het regeringsleger en Arabische bondgenoten om een Afrikaanse rebellie neer te slaan.