Rotterdam: ook laatste onveilige wijk nu veilig

Rotterdam telt volgens de gemeente geen onveilige wijken meer. Op de vanmorgen gepresenteerde Veiligheidsindex scoort de stad gemiddeld een 7,2. Dat is drietiende punt meer dan een jaar geleden en een ruime verbetering ten opzichte van het eerste meetjaar (2001), toen het cijfer uitkwam op 5,6.

„We zijn op de goede weg, maar mogen nu niet zelfgenoegzaam worden”, zei burgemeester Opstelten. De index is gebaseerd op interviews met 12.250 inwoners, en cijfers van politie en justitie. Van de 62 wijken maakte Spangen (Rotterdam-West) de grootste sprong voorwaarts, mede dankzij nieuwbouw, toezicht en handhaving: van 4,6 naar 7,0. Dalers zijn het Oude Noorden (jeugd- en drugsoverlast) en Zuidplein (vernielingen en drugsdelicten).

Onduidelijk is of de daling van de criminaliteit in Rotterdam leidt tot een stijging in de randgemeenten. Hoewel harde cijfers vooralsnog ontbreken, weersprak korpschef Meijboom de suggestie als zou sprake zijn van ‘een waterbedeffect’.

Leefbaar Rotterdam, met veertien zetels de grootste oppositiepartij, is niet onder de indruk van de cijfers. „Dit stadsbestuur heeft de neiging van alles een goednieuwsshow te maken”, zei raadslid Marco Pastors.