‘Restaurants in 2008 al rookvrij’

In restaurants, hotels en snackbars wordt vanaf volgend jaar niet meer gerookt. Dat heeft Koninklijke Horeca Nederland gisteren toegezegd aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA). De branchevereniging hoopt dat de bewindsman in ruil daarvoor tot 2011 roken niet zal verbieden in cafés en discotheken.

Eerder had de minister laten weten dat hij de hele horeca vanaf volgend jaar rookvrij wil hebben, en vooralsnog wijkt hij daar niet van af. Hij zegde wel toe de voorstellen van de sector mee te nemen in de afweging van zijn definitieve besluit, waarschijnlijk volgende maand.

Klink is tevreden dat de horeca zich er nu bij neerlegt dat er een algeheel rookverbod komt. De horecabond zegt dat mensen steeds meer gewend zijn geraakt aan rookverboden. Daarom zal de omzet, zo denkt de bond, niet drastisch kelderen in eetgelegenheden, zoals vroeger werd verondersteld. De bond vindt wel dat roken in eetcafés die halverwege de avond veranderen in een gewone kroeg, vanaf dat tijdstip weer toegestaan moet worden. Klink heeft zijn bedenkingen bij het onderscheid tussen cafés en restaurants en bij de controleerbaarheid daarvan.

De Horecabond hecht er ook aan dat in alle drink- en eetgelegenheden nog wel een sigaret opgestoken kan worden in afgesloten rookruimtes waar niet wordt bediend. Maar met de toezeggingen van gisteren nam de bond afscheid van het in 2004 met de overheid overeengekomen stappenplan dat de horeca geleidelijk rookvrij moet maken.

Volgens dat plan moet 60 procent van de cafés en coffeeshops dit jaar een rookvrije zone hebben. Uit een tussentijdse evaluatie bleek dat het nog niet zo vlot met de uitvoering van dat stappenplan.

De Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO) ziet niets in een gefaseerde invoering van rookvrije horeca. „Uit oogpunt van volksgezondheid is dat onverantwoord”, zegt directeur Lies van Gennip in een reactie. „In België is sinds 1 januari van dit jaar sprake van die halve invoering. Het is daar voor zowel de gasten als horecaondernemers heel onduidelijk wat wel en niet mag. Dat kunnen we hier voorkomen door alle horeca in een keer rookvrij te maken.”