Pulitzer Prize voor foto uit Israël

A photograph taken by Associated Press photographer Oded Balilty of a Jewish woman resisting Israeli security forces during the removal of settlers in the West Bank is shown in this handout released by Columbia University in New York April 16, 2007. Balilty won the 2007 Pulitzer Prize for Breaking News Photography awarded by Columbia University on April 16, 2007 for the image. REUTERS/Pulitzer Prize Board, Columbia University/Handout (UNITED STATES). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ARCHIVES. NO SALES. REUTERS

Oded Balilty, fotograaf van het Amerikaanse persbureau Associated Press, heeft de Pulitzer Prize gewonnen voor deze foto van een joodse vrouw, die zich verzet tegen de ontruiming van de nederzetting Amona op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Balilty won de Amerikaans journalistieke prijs in de categorie ‘Beste Nieuwsfoto 2007’ die maandag op de universiteit van Columbia in New York is uitgereikt. De foto is gemaakt op 1 februari 2006 en werd eerder bekroond met de eerste prijs in de categorie ‘Mensen in het Nieuws’ van World Press Photo.

Israël zette op 1 februari 2006 een 6.000 man tellende politie- en legermacht in om Amona te ontruimen. Het onverwacht hevige verzet kwam vooral van 5.000 religieus-zionistische jongeren die zich in deze buitenpost op een heuveltop in het bijbelse ‘Land van Israël’ hebben verschanst.

De ontruiming van de negen bungalows en dertig caravans groeide uit tot het gewelddadigste treffen tussen kolonisten en de staat sinds Israël de Westelijke Jordaanoever in 1967 innam. Aan het eind van de dag waren er 220 gewonden, onder wie 86 politiemannen.