Pas op voor het mes van de papiersnijder

Badmintonnen met de baas, bier waar je niet dronken van wordt en eeuwig glimlachende collega’s: het is de hel op aarde in de piekfijne zwarte komedie The Bothersome Man. Deze Noors-IJslandse satire draait in het Scandinavië-programma van het Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF).

Scandinavische filmers houden er een eigen idee over horror op na. In The Bothersome Man vindt een kantoorklerk een suïcidale collega gespietst op het hek onder zijn raam. Hij is licht ontdaan, maar veel erger vindt hij de dagelijkse bezoekjes aan de koffieautomaat en de lunchgesprekken over nieuwe bankstellen. Hij betwijfelt of hij kan ontsnappen uit zijn comfortabele wereld, waarin de vlijmscherpe papiersnijder de grootste natuurlijke vijand van de mens is.

De Deense satire How We Get Rid of The Others kraakt ook harde noten over de materialistische westerling en de scheefgegroeide verzorgingsstaat. In dit nogal schreeuwerige toekomstvisioen wordt iedereen die geen nuttige bijdrage levert aan de maatschappij ter plekke neergeschoten. Geen seriemoordenaar maar ambtenaren die uitkeringstrekkers neerknallen: het is griezelig gewoon.

Curieus is de eerste Finse martial arts-film. Jade Warrior schakelt tussen Chinese bamboe en de kasseien van Helsinki, waar eeuwenoude zwaarden zich kruisen terwijl de auto’s worden ingeparkeerd. Deze vreemde cultuurmix, de eerste Finse productie die in China werd uitgebracht, spiegelt zich aan een bekend genre, maar weet typisch Finse melancholie aan de gevechten mee te geven.

De Deense spin in het web Anders Thomas Jensen is present met het onderkoelde Adam’s Apples, een droge komedie met vreemde stuiptrekkingen rond een appeltaartbakkende neonazi en een immer goedgemutste pastoor die van zijn geloof dreigt te vallen.

    • Mariska Graveland