‘Pan’s Labyrinth’ op fantastisch festival

Als kind van het Weekend of Terror is het Amsterdam Fantastic Film Festival een evenement met mooie premières en wereldberoemde gasten.

Het Amsterdam Fantastic Film Festival opent vanavond opent met Pan’s Labyrinth van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro.

Pan’s Labyrinth gaat na afloop van het festival ook in de gewone bioscoop draaien en zal dus volgende week hier uitgebreid worden besproken. De film gaat over een meisje met een boze stiefvader tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De gruwelen van de strijd tussen de nationalisten, inclusief de stiefvader, en de republikeinen krijgen een afspiegeling in de miraculeuze avonturen die het meisje beleeft op aanwijzingen van een demonische faun. Del Toro weet wanneer hij de teugels van zijn fantasie moet loslaten of aantrekken en daarmee kan hij een gevoel van melancholie oproepen dat zeldzaam is in de fantastische film.

Ook de Pangbroers hebben een meisje als hoofdpersoon in hun Re-Cycle. Een succesvolle schrijfster raakt geblokkeerd en komt in haar ellende in contact met een meisje dat haar gidst door een wereld van vuil, instortende gebouwen, baarmoederwanden, stenen regens en meer stof waar dromen van zijn gemaakt. Deze film heeft wat meer moeite in evenwicht te blijven tussen schoonheid en gefreak.

Er is een programma rond de Scandinavische film (zie hiernaast), een retrospectiefje rond hoofdgast Gilliam. Er zijn een paar prachtige animes (waaronder de Nederlandse Elephant’s Dream) en prikkelende korte films, zoals de zeer zwart-geestige Birthday Boy van Chris W. Mitchell.

T/m 25 april City, Amsterdam.