Opgewekte refreinen over moord en doodslag

cd gangsta rap Young Buck: Buck The World G-Unit/Interscope
cd gangsta rap Young Buck: Buck The World G-Unit/Interscope

cd gangsta rap

Young Buck: Buck The World

G-Unit/Interscope

Er zijn mensen die zeggen dat rapper Young Buck niet zoveel intelligents te melden heeft. Die mensen hebben gelijk. Young Buck rapt namelijk erg vaak dat zijn anonieme concurrenten op moeten passen omdat hij ze anders met kogels doorzeeft, in elkaar slaat of dat hij iets anders vervelends doet. En zo hoort het ook. Young Buck is namelijk geen hoogleraar wiskunde maar een gangsta rapper. Met zijn diepe, rafelige stem en rauwe teksten maakt hij dreigende marsmuziek die stampvoetend de straathoek om komt.

De brommende bassen zijn bombastisch, de hoge tonen penetrant en de rapper hoeft helemaal niet uit te leggen dat zijn ogen op tv altijd zo klein zijn omdat hij graag joints rookt, want de wietrook komt na een paar seconden al uit de speakers dwarrelen.

Met veel verschillende producers is de muzikale ondergrond gevarieerd. Behalve de marsmuziek is er ook springerige bounce met ratelende snaredrums, er zijn sfeervolle ghettoblues met huilende tonen, achteroverleunende westcoastmuziek met pompende P-Funk en natuurlijk vrolijke gangsta-pop met 50 Cent met een funky gitaartje, blazers en een opgewekt gezongen refrein over moord en doodslag.

Soms laat de verhalende Young Buck zich zien, wanneer hij bijvoorbeeld vertelt over zijn tante die in de bak aan het doodgaan is omdat ze aids heeft. Omringd door sterren als Snoop Dogg, Young Jeezy, T.I. en vele anderen, maakt Buck uitermate effectieve gangsta rap met invloeden uit crunk, reggae, funk en soul. Hoe relaxt de muziek en veel van de gezongen refreintjes ook zijn, Buck zelf klinkt nog gevaarlijk wanneer hij een liefdesliedje uitprobeert. Met zijn vaak stompzinnige maar nooit aan adrenaline ontberende teksten rapt hij zelfs een dodelijk saaie productie van Eminem aan gort. “Bitch, you better buck nigga!”