Norit met forse winst verkocht

Norit, de wereldwijde leverancier van waterzuiveringstechnieken uit het Overijsselse Zenderen, verwisselt van eigenaar. De Nederlandse participatiemaatschappij Gilde verkoopt het bedrijf aan de Britse investeerder Doughty Hanson & Co. Dit heeft Doughty Hanson vandaag bekendgemaakt.

Norit, vooral bekend van de zwarte pilletjes tegen diarree, is volgens analisten voor een bedrag van ruim 600 miljoen euro verkocht aan Doughty Hanson. Dat betekent dat het bedrijf in vier jaar tijd viermaal zoveel waard is geworden. In 2003 verkocht energiebedrijf Nuon Norit nog voor ruim 150 miljoen euro aan Gilde.

De zuivering van afvalwater en drinkwater is een „gigantische groeimarkt” en Norit heeft daar sterk van geprofiteerd, zo verklaart topman René Kuipers de snelle groei in waarde. De vraag naar membraanfilters en ‘actieve kool’ – zuiveringstechnieken waar Norit groot in is – groeit sterk. „Het gaat veel harder dan we hadden verwacht.” Norit levert ook zuiveringssystemen voor de voedings- en drankindustrie.

Norit verwacht dit jaar een omzet te halen van 369 miljoen euro. In 2000 lag de omzet nog rond de 225 miljoen euro.

Wegens de goede groeiperspectieven wil Kuipers snel nieuwe productiecapaciteit bijbouwen in Nederland en de Verenigde Staten. Daarom was het bedrijf op zoek naar nieuwe financiers. In Doughty Hanson heeft het die gevonden. ING Wholesale Banking financiert de overname voor 300 miljoen euro. Kuipers en medebestuurder Bernard ten Doeschot brengen hun belang in het bedrijf terug van 30 naar 20 procent.

Nederland heeft in de watersector geen grote bedrijven die internationaal een belangrijke rol spelen, zoals bijvoorbeeld het Franse Veolia, zegt Kuipers. Om een grotere rol te kunnen spelen, zocht Norit aansluiting met andere Nederlandse bedrijven, waaronder waterbedrijven. „Maar dit mocht niet baten.” Kuipers sluit overnames in de toekomst niet uit, maar zegt dat Norit het nu vooral zoekt in eigen groei.

De Britse investeerder verwacht dat de overname deze zomer definitief wordt.