NMa doet inval bij banken om bedrijfskrediet

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft invallen gedaan bij ABN Amro, ING en de Rabobank. De NMa vermoedt dat de banken prijsafspraken maken op de markt voor bedrijfskredieten.

Dat bevestigden de drie banken vanochtend. Zij kregen maandag onverwacht bezoek van de NMa, gisteren werd het onderzoek voortgezet. Onderzoekers hebben informatie opgevraagd en bankmedewerkers gehoord. De toezichthouder doet geen mededelingen over het doel of de omvang van het onderzoek.

„Wij zijn ons van geen kwaad bewust”, zegt een woordvoerder van de Rabobank. „Als banken érgens op concurreren, dan is het wel op dit type kredietverlening. Dit is maatwerk, vrijwel geen twee bedrijven hebben hetzelfde kredietarrangement.”

Ook ABN Amro stelt dat de zakelijke kredietverlening een competitieve markt is. Het onderzoek concentreert zich volgens deze bank op de rente die de banken hanteren op leningen aan bedrijven. Die rente baseert ABN Amro op het officiële Europese rentetarief van de Europese Centrale Bank. Dat is een gebruikelijke grondslag in de financiële wereld, verklaarde een woordvoerder.

In aanvulling op de Europese rente hanteren banken zogenoemde opslagen, die afhankelijk zijn van de risico’s en andere eigenschappen van het bedrijf.

De concurrentie op de financiële markten heeft de bijzondere aandacht van de NMa. Volgens de toezichthouder bestaat het risico dat deze markten weinig concurrerend zijn doordat er maar een paar – grote – spelers zijn, met sterk verweven activiteiten. Vorig jaar beboette de NMa de acht banken die betalingsorganisatie Interpay hadden opgericht. Onderzoek naar afspraken over spaarrente voor consumenten leidde niet tot de constatering van een overtreding, of tot boetes.

Eveneens vorig jaar concludeerde de NMa in twee onderzoeken dat er maar een beperkte toetreding is tot de financiële sector, en dat de concurrentie op het gebied van levensverzekeringen niet optimaal is.

De banken lieten weten dat zij hun volledige medewerking zullen verlenen aan het onderzoek.