Niet op je knieën, alsjeblieft!

Het trouwseizoen is begonnen.

Tomasz hielp Angelique een laminaatvloer leggen. Het klikte.

Morgen zeg ik ja... Angelique en Tomasz Doosje voor de ringen afkomstig uit Polen Foto Luciana Caputo trouwen huwelijk symboliek Caputo, Luciana

„Ga staan, alsjeblieft !” Dat schoot Angelique van Bergen (26) door het hoofd toen haar Poolse vriend Tomasz Kubiak (31) vroeg of hij „voor altijd haar hartje mocht hebben”. Een verrassing was het aanzoek zeker. „Bijna het ergste dat ik ooit heb meegemaakt”, zegt Angelique. Eind maart 2005 tijdens hun eerste vakantie in Polen vroeg Tomasz midden in een druk restaurant, ten overstaan van alle gasten, zijn Nederlandse vriendin ten huwelijk.

Hun ontmoeting een jaar eerder, was eveneens bijzonder. In april 2004 kocht Angelique een appartement in de Haagse wijk Kraayenstein. Ze wilde een laminaatvloer, maar kende niemand die zo’n vloer kon leggen. Een broer van een vriendin had een „Pooltje” in dienst. Hij zou de klus wel kunnen klaren. Angelique had haar twijfels. Een vreemde, die geen Nederlands praat binnenlaten? Maar ach, dacht ze, „hij spreekt goed Engels” en „laat maar komen”.

Een afspraak met de Pool Tomasz was snel gemaakt. Samen zouden ze het laminaat leggen. Het klikte. Na drie dagen was de vloer met houten latten bedekt en zat Tomasz’ taak erop. Een week later ging hij opnieuw naar Angeliques appartement om zijn geld te halen. Het werd een gezellig weerzien. „Hij kwam op vrijdagavond en op zondagavond ging hij pas weer naar huis”, vertelt Angelique glimlachend. Na twee maanden trok Tomasz bij haar in.

Al sinds april 2006 zijn de voorbereidingen voor het huwelijk in volle gang. Vooral het in orde maken van officiële documenten via de Poolse ambassade vergde veel tijd. „Het heeft ons zo’n drie maanden gekost voordat we de juiste papieren hadden”, vertelt Angelique. Met het huwelijk krijgt Tomasz naast de Poolse ook de Nederlandse nationaliteit.

De bruiloft zelf heeft een bescheiden Pools tintje. De huwelijksvoltrekking wordt in het Nederlands uitgesproken. „Ik begrijp het meeste wel”, zegt Tomasz. „Anders knijp ik wel in je hand als je ja moet zeggen”, grapt zijn vriendin. Maar één Poolse traditie wordt zeker nageleefd, in plaats van het bruidsboeket wordt de stropdas van de bruidegom weggeworpen.