Kamer eist snel ingrijpen bij fiscus

De Tweede Kamer eist van staatssecretaris De Jager (Belastingen, CDA) onmiddellijke ingrepen om slepende problemen bij de Belastingdienst aan te pakken.

Kamerleden van CDA, PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en VVD hebben hun geduld verloren nu de Belastingdienst bij herhaling niet de belofte nakomt om problemen bij de uitbetaling van toeslagen aan te pakken, en om de bereikbaarheid en klantvriendelijkheid te verbeteren. Morgen voert de Kamer overleg met staatssecretaris De Jager over de problemen bij de dienst.

„De Jager moet de zaak in no time op orde brengen”, zegt Kamerlid Vendrik (GroenLinks). Zijn collega Tang (PvdA) wil dat De Jager met een tienpuntenplan komt. „De problemen etteren al heel lang door.” CDA-Kamerlid Kortenhorst wil een actieplan; Irrgang (SP) stelt vast dat het „al heel lang zo niet langer kan. Dat is erg frustrerend.”

Volgens Kamerlid Dezentjé Hamming (VVD) moet de ambtelijke leiding van de Belastingdienst vervangen worden. „Je kunt problemen niet oplossen met dezelfde mensen die ze veroorzaakt hebben”, aldus de VVD’er.

De problemen bij de Belastingdienst kwamen vorig jaar al aan het licht maar werden door toenmalig staatssecretaris Joop Wijn (CDA) gerelativeerd.

„De Belastingdienst is afgegleden van een van de best functionerende overheidsdiensten naar een instabiel systeem”, stelt Dezentjé Hamming vast. Zij wil dat de dienst „pas op de plaats” maakt met alle nieuwe plannen zolang oude problemen niet zijn opgelost.

Kamerleden van SP, GroenLinks en PvdA wijten de problemen bij de Belastingdienst deels aan het vorige kabinet, dat de dienst heeft belast met de uitkering van toeslagen én een verlaging van het aantal personeelsleden heeft opgelegd.

„Er wordt nog zo weinig gecontroleerd, dat aangifte doen tegenwoordig een kwestie van gokken is”, zegt Vendrik. Hij vindt dat de Belastingdienst verlost moet worden van de taak om toeslagen uit te keren. Ook de ChristenUnie vindt dat de Belastingdienst moet overwegen de toeslagen aan een andere organisatie over te laten.

Kamerlid Tang (PvdA) wil dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en stelt voor om de huurtoeslag niet langer twee keer per jaar, maar voortaan nog maar één keer per jaar aan te passen.