Joseph gezocht, Lama gevonden, Guernica

1Gezocht: vrouw voor boer, minnaar voor Froukje, zanger onder bekende Nederlanders. Geen zoektocht is meer compleet zonder camera. Maar verschil moet er zijn. Terwijl oud-minister Nawijn zich zaterdag blameerde als deelnemer aan het SBS6-programma So You Wanna Be A Popstar, toonde de BBC hoe een talentenjacht ook kan worden gemaakt.

De omroep zoekt samen met componist en producent Andrew Lloyd Webber een mannelijke hoofdrolspeler voor de musical Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat. Het is een vervolg op de zoektocht vorig jaar naar een ‘Maria’ voor de musical The Sound of Music. Winnares en voormalig televerkoopster Connie Fisher schittert nu op West End.

Zaterdag was de eerste live show van de zoektocht naar Joseph, onder de titel Any Dream Will Do. Twaalf Britse jongens mochten het afgelopen weekend ieder voor het eerst een liedje zingen. Het mooiste moment was zaterdag de bekendmaking van de afvaller. Chris uit Nottingham kreeg de minste stemmen van het publiek. Ben uit Scarborough eindigde als voorlaatste. Beide ‘Josephs’ moesten in een sing off bepalen wie zou afvallen. Van Andrew Lloyd Webber mocht Ben blijven, Chris kon naar huis. Maar niet voordat hij in het slotnummer op spetterende wijze werd uitgeluid. Omringd door de deelnemers die mochten blijven, zong hij de slotsolo en leverde theatraal zijn Dreamcoat in. Een musical op zich. De elf overgebleven would-be-Josephs gaan zaterdag verder met hun talentenjacht. Ook de bekende Nederlanders zingen trouwens door. Maar zonder Nawijn.

Za: BBC1, 20.25u, uitslag 22.50u. Vr: SBS6, 20.30u; uitslag za. 21.50u. Web: bbc.co.uk/joseph; soyouwannabeapopstar.nl

2Volgende week is het zeventig jaar geleden dat de Noord-Spaanse stad Guernica werd gebombardeerd. Vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe bestookten het stadje met brandbommen. Het was het eerste terreurbombardement uit de geschiedenis. De aanslag op Guernica werd vereeuwigd door Pablo Picasso. VPRO’s Andere Tijden reconstrueert het bombardement in De Moord op Guernica.

Donderdag, Ned.2, 21.25u. Web: anderetijden.nl

3Nog een talentenjacht. BNN zocht begin dit jaar een nieuwe stand-upper voor het comedyprogramma De Lama’s. Ad-Just Bouwman won de wedstrijd. Maar waar bleef Ad-Just, vroegen veel Lama-fans zich af. Vrijdag is het zover. Ad-Just speelt dan mee. Maar het is voorlopig een eenmalig optreden, aldus BNN. Of Ad-Just een vast lid wordt van het Lama-team is nog onduidelijk. Het eerdere programma Lama gezocht wekte die suggestie wel.

Vrijdag, BNN, Ned.3, 21.10u.Web: bnn.nl/page/lamas