Intelligent en egoloos eindredactiewerk

Chailly Decca 475 8352

cd klassiek

Chailly

Decca 475 8352

Sinds tweeënhalf jaar is Riccardo Chailly de chef-dirigent van het Gewandhaus Orchester in Leipzig. Dat leidde tot nu toe tot drie cd’s met veel muziek van Mendelssohn – Chaillys voorganger als Gewandhauskapellmeister tussen 1835 en 1847. Als aandenken aan zijn Amsterdamse tijd is er ook zijn liefde voor Mahler: zijn recentste opname wijdt hij aan diens herorkestraties van de Symfonieën nrs. 2 en 4 van Schumann. De verschillen staan minutieus beschreven in het booklet: Mahler heeft vooral geprobeerd de door Schumann beoogde effecten aan te scherpen.

Opvallend genoeg bereikt hij dat doel vaak eerder door uitdunning dan uitbreiding van Schumanns middelen; het is intelligent, egoloos eindredactiewerk in dienst van de componist.

In Amsterdam behoorde Schumann niet tot Chaillys succescomponisten. Dat ligt hoorbaar anders in Leipzig, waar o.a. zijn opera Genoveva in première ging. De mooi gonzend gespeelde ouverture daarvan is hier als extraatje meegenomen. Beide live in het Gewandhaus opgenomen symfonieën klinken fris, lucide, natuurlijk en stevig op een niet zwaar gespierde maar lenig atletische manier.