Fed-Cupteam staat voor moeilijke opgave

Het Nederlandse Fed-Cupteam moet deze week in Bulgarije goed voor de dag komen om uitzicht te houden op de wereldgroep II. Captain Manon Bollegraf: „Ik zie wel degelijk kansjes liggen.”

Manon Bollegraf stak haar teleurstelling gisteren niet onder stoelen of banken. „Een pittige loting”, reageerde de captain van het Nederlandse Fed-Cupteam nadat duidelijk was geworden dat Nederland de komende dagen van Zwitserland, Denemarken en Roemenië moet winnen om uitzicht te houden op de zogeheten wereldgroep II. Nederland is als achtste gerangschikt bij de groepswedstrijden van de Europese/Afrikaanse zone, die in de Bulgaarse stad Plovdiv worden gespeeld. Het team ging goed van start. Vanochtend won Elise Tamaëla de eerste enkelpartij van de dag tegen de Roemeense Madalina-Victorita Gojnea met 3-6, 6-2 en 6-3. Naar verwachting speelt het team van Bollegraf vrijdag tegen de als eerste geplaatste Zwitsers.

Michaëlla Krajicek, Elise Tamaëla en debutanten Nicole Thijssen en Pauline Wong zullen in Tennis Club Lokomotiv alles uit de kast moeten halen om met name Zwitserland de baas te blijven. Daarbij zal Krajicek haar enkelpartij tegen de nummer negentien van de wereld, Patty Schnyder, moeten winnen. De twee kopvrouwen speelden op de WTA-tour drie keer eerder tegen elkaar: een keer op de Australian Open (2005), een keer op Roland Garros (2006) en een keer op het toernooi in Antwerpen (2006). De Zwitserse won alle ontmoetingen met overtuigende cijfers.

Toch sluit Bollegraf een stunt tegen Zwitserland niet uit. In een telefonisch vraaggesprek zei zij gisteren vanuit Plovdiv: „Michaëlla heeft vorige week in Charleston een uitstekende prestatie neergezet (Krajicek bereikte de kwartfinales van het Amerikaanse toernooi, door onder anderen de als eerste geplaatste Nicole Vaidisova te verslaan, red.). En Patty Schnyder heeft de laatste weken geen weergaloos tennis gespeeld. Ik zie dus wel degelijk kansjes liggen.” Door haar goede prestatie in Charleston steeg het halfzusje van Richard Krajicek naar plaats veertig op de wereldranglijst. Daarmee nadert ze haar beste klassering van september vorig jaar: 34.

In Bulgarije worden de zestien landen uit de Europees/Afrikaanse zone verdeeld in vier groepen van vier. De deelnemers spelen in drie dagen tijd zes enkelpartijen en drie dubbelpartijen. De vier groepswinnaars spelen op zaterdag een play-off om twee plaatsen voor de promotie/degradatieduels voor de wereldgroep II. Mocht Nederland zo ver reiken – en die kans wordt niet bijzonder groot geacht – dan zet het voor het eerst sinds 1997 een stap richting de wereldtop. In dat jaar wist het team van toenmalig captain Fred Hemmes de finale van het landentoernooi te bereiken, door met 3-2 van gastland Tsjechië te winnen. In de eindstrijd verloor het met 4-1 van Frankrijk.

Captain Bollegraf, die als dubbelspecialiste deel uitmaakte van het team van Hemmes, geeft toe dat elke vergelijking met de huidige generatie mank gaat. Waar haar teamgenoten Miriam Oremans en Brenda Schultz-McCarthy op het hoogste podium acteerden, staat nu alleen Krajicek in de topvijftig. „Wie naar de ranglijst kijkt, moet concluderen dat alleen Michaëlla thuishoort in de wereldgroep. Maar als we in Plovdiv voor een verrassing kunnen zorgen, zal dat de carrière van de andere meiden zonder twijfel in een stroomversnelling brengen.”

De Nederlandse nummer twee, Elise Tamaëla, staat 153 op de wereldranglijst. Zij bereikte eind vorig jaar de finale van het Masters-toernooi in Rotterdam – die zij verloor van Krajicek – en wist zich eerder dit jaar net niet voor het hoofdtoernooi van de Australian Open te kwalificeren. De relatief onbekende debutantes Nicole Thijssen (18) en Pauline Wong (21) zullen naar verwachting één dubbelpartij spelen als Krajicek en Tamaëla goede zaken doen in hun enkelpartijen.

Wong en Thijssen zijn de opvolgsters van Marrit Boonstra en Michelle Gerards, die op respectievelijk 18-jarige en 22-jarige leeftijd een punt zetten achter hun tenniscarrière. Ook Renée Reinhard (17), die voor het junior Fed-Cupteam speelde, keerde het tennis onlangs de rug toe. Heeft Bollegraf een verklaring voor de onverwachte carrièrewendingen van speelsters die lange tijd in het voetspoor van Krajicek hoopten te treden? „Ach, iedere tennisster heeft zo haar problemen. De een kan niet goed met druk omgaan, de ander heeft fysieke ongemakken, weer een ander kampt met geldgebrek. Proftennissers leiden een zwaar bestaan. Je kunt niet zeggen ‘ik word prof en vanaf nu klopt alles’. Misschien dat sommige meiden daar te makkelijk over denken.”

Volg de prestaties van de landenteams op www.fedcup.com