En zo sombert het nog even verder

sachs.jpgHier het laatste nieuws over Virginia, hier berichtgeving in de papieren krant door mijn collega uit Washington.

Ondertussen was er meer somberheid, zij het iets abstracter. Ging gisteren naar de 92 St Y, een cultureel centrum met joodse achtergrond op vijf minuten lopen van mijn huis. Alleen al daarom blijft New York een mekka voor journalisten, je struikelt over de grote namen.

Drie van Amerika’s meest vooraanstaande economen waren er. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, miljardair George Soros en de beste vriend van Bono, Jeffrey Sachs. Wat ze zo somber bespraken? Lees hier het stuk uit de papieren krant.

Het ging over protectionisme, immigranten, vrijhandel, hypotheekproblemen, Wereldbank, klimaatverandering, armoede in Afrika, armoede in Amerika. En nog veel meer. Toen was het tijd voor vragen. Bodes waren even daarvoor door de zaal gelopen, om de papiertjes met vragen uit het publiek te verzamelen. Gesprekleider Sachs keek ze even door, dacht nog eens aan al die onderwerpen die met de Amerikaanse economie te maken hadden en werd toen ruw geconfronteerd met de achtergrond van zijn publiek. „Bijna alle vragen gaan over Israël”, constateerde hij bedremmeld.