DNB: splitsing van ABN Amro riskant

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet risico’s voor de financiële positie van ABN Amro als deze bank wordt overgenomen door een groep van banken.

Naar aanleiding van de belangstelling van het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander voor ABN Amro stelde DNB vanochtend in een ongebruikelijk publieke verklaring dat „vanuit prudentieel oogpunt een bod van een consortium een sterk risicoverhogende en complicerende factor” zou zijn. DNB is belast met het bewaken van de financiële stabiliteit in Nederland, en adviseert de minister van Financiën die toestemming moet verlenen voor een overname van ABN Amro.

Vorige week mengden de drie banken zich in de strijd om ABN Amro. De financiële wereld gaat ervan uit dat het trio de bank wil opsplitsen en onderling zal verdelen. Zij eisten in een brief toegang tot de boeken van ABN Amro.

In een persbericht namens de drie banken bevestigde Fortis vanochtend dat zij met De Nederlandsche Bank heeft gesproken. Het consortium zegt ervan overtuigd te zijn „de onderwerpen” die DNB daarbij ter sprake heeft gebracht „te kunnen adresseren.”

ABN Amro maakte gisteravond bekend de exclusieve fusiegesprekken die zij sinds een maand voert met de Britse Barclays Bank, met twee dagen te verlengen tot vrijdagmiddag. Ook heeft ABN het Fortis-consortium uitgenodigd voor een gesprek, „begin volgende week.”

Onlangs liet DNB-president Wellink weten in principe geen bezwaar te hebben tegen een opdeling van ABN Amro, zolang de nieuwe eigenaar „een solide bank” is met een goed plan. Eerder was hij kritisch over de brief die hedgefonds TCI aan ABN Amro had geschreven. Daarin drong het aan op verkoop van de bank, als geheel of in onderdelen. Dat noemde Wellink „een brug te ver”.

Het aandeel ABN Amro daalde vanochtend op de beurs met 0,5 procent tot 36,22 euro.

ABN Amro: pagina 15