Deutsche Telekom: lonen lager

Deutsche Telekom wil de lonen van 50.000 werknemers met 12 procent verlagen, en in ruil daarvoor tot 2010 niemand van hen ontslaan. Een voorstel hiertoe heeft het bedrijf bij vakbond Verdi neergelegd.

Het Duitse telecombedrijf was voor de vierde keer in onderhandeling met Verdi over een voorgenomen bezuiniging. Die bezuiniging is nodig omdat de concurrentie in eigen land is toegenomen. In de nacht van maandag op dinsdag diende het bedrijf het nieuwe voorstel in bij de bond. Deze heeft gisteren laten weten het niet te accepteren. Vorige week organiseerde de bond al een staking omdat hij geen overeenstemming met Deutsche Telekom kon bereiken. Zo’n 12.000 callcentermedewerkers legden het werk neer.

Deutsche Telekom wil 50.000 medewerkers van de divisie voor vaste telefonie en internet T-Com overplaatsen naar een nieuw dochterbedrijf. Volgens het laatste voorstel zouden de lonen van huidige werknemers dan in 30 maanden met 12 procent worden verlaagd. In ruil daarvoor zouden er tot 2010 geen gedwongen ontslagen vallen, terwijl dat nu tot 2008 gegarandeerd is.

Deutsche Telekom heeft verder aangegeven dat er bij het nieuwe bedrijf ook nieuwe banen kunnen worden gecreëerd. Het startsalaris voor die banen zou op 20.000 euro per jaar komen, terwijl dat nu 30.000 tot 34.000 is. De operatie had een besparing van 900 miljoen euro moeten opleveren.

Onlangs werden de vakbonden in Nederland voor eenzelfde dilemma geplaatst door postbedrijf TNT. Het bedrijf stelde ook een versobering van de arbeidsvoorwaarden voor postbodes voor, inclusief een mogelijke loonsverlaging. Gaat dit niet door, dan verdwijnen er 5.000 arbeidsplaatsen meer dan met versobering.