De reltoeristen zijn weg, de ergernis blijft

Gemeente en politie hebben na de vechtpartijen in Ondiep veel aandacht voor klachten uit de Utrechtse wijk.

Maar jongeren hangen er nog steeds rond.

De Utrechtse wijk Ondiep, gistermiddag. Half maart waren hier een week lang rellen, nadat een buurtbewoner overleed door een politiekogel. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold utrecht wijk ondiep foto rien zilvold Zilvold, Rien

Een jongen maakt steekvlammen met een aansteker en een spuitbus. Zijn vrienden hangen op een tuinhekje en leveren commentaar. In de Utrechtse wijk Ondiep is verder niets te doen, klagen ze. De jongen gooit zijn aansteker van ver naar een passant op straat. „Hé, hij veroorzaakt overlast”, roepen zijn maten lachend.

De politie maakt vaker dan voorheen een rondje door de wijk, maar verder herinnert op een warme lentemiddag weinig nog aan de rellen van een maand geleden. Die braken uit nadat een buurtbewoner werd doodgeschoten door een motoragent. Nu zijn de hekken waarmee de wijk was afgezet weg, net als de camera’s, de ME-busjes en de reltoeristen. Wat blijft is de ergernis van de Ondiepers over de teloorgang van hun wijk, en over de hangjongeren.

Veel van de klachten uit Ondiep waren al bekend bij gemeente en politie, maar na de rellen heeft de wijk nog meer aandacht gekregen. Er werden zes bewonersbijeenkomsten georganiseerd, waarvan de laatste gisteren was. Steeds wordt een ander deel van de wijk uitgenodigd. Bewoners krijgen uitgebreid de mogelijkheid om hun klachten direct bij de burgemeester, de woningcorporatie, politie of andere instellingen neer te leggen.

De opkomst tijdens de bijeenkomsten verschilde per avond. Bewoners van de Bomenbuurt kwamen in groten getale en hebben duidelijk meer te klagen dan die van de Fruitbuurt.

De gemeente houdt per thema expertbijeenkomsten om snel tot oplossingen te komen, die met de bewoners worden besproken. Kleine problemen werden direct opgelost, zoals de grindstrookjes waar hangjongeren steentjes uit pakten om mee te gooien. Die zijn nu verwijderd.

Aan de Laan van Chartroise zit Zakaria op een paaltje te luisteren naar zijn mp3-speler. Hij snapt niet waar iedereen toch over zeurt. „Nee man, er zijn haast geen hangjongeren hier. Die extra politie is allemaal voor niets.” Hij heeft het zelf te druk met sporten om rond te hangen op straat. Maar hij kent de hele buurt, groet iedereen die voorbij komt. „Ik ken ze, dat zijn echt geen kwade jongens. De buurtbewoners zijn overgevoelig. Nu hebben jongeren de schuld gekregen van de rellen, maar het was een incident, weet je.”

De politie denkt daar anders over. Er komt een ‘overlasttelefoon’ voor de wijk voor een paar avonden per week. Wie belt komt direct in contact met de politie die rondrijdt in de wijk. Ook wordt er uitgezocht of het mogelijk is een wijkverbod op te leggen aan jongeren van buiten de wijk die overlast veroorzaken. Tijdens de rellen kwamen er veel ‘reltoeristen’ uit omliggende wijken naar Ondiep. Maar ook als er geen rellen zijn, blijken er veel jongeren uit andere wijken Ondiep op te zoeken.

Het idee van enkele bewoners om de ‘ordewacht’ van buurtbewoners, die ook al actief was bij de stille tocht, vaker in te zetten, heeft de politie afgewezen. „De handhaving van de openbare orde is een taak van de politie en dat blijft zo”, zegt wijkchef Arthur Barendse.

Voorlopig houdt de politie het bij extra rondjes door de wijk. Dat hebben de jongens die met de spuitbus zitten te klieren gemerkt. Ze willen alleen met hun bijnamen in de krant. „Je krijgt één waarschuwing en daarna een boete”, zegt Spekkie. „We horen wel dat veel bewoners klagen ja, maar er is hier verder niets.”

Een ander noemt zich Ratje. „Het buurthuis moet open. Wat we daar dan willen doen? Hetzelfde als hier, maar dan overdekt. Gewoon een jointje klappen, beetje drinken.” Dat het buurthuis tweehonderd meter verderop op dat moment gewoon open is, wist Ratje niet.

Op de zes buurtbijeenkomsten is jongerenoverlast de belangrijkste klacht, maar zeker niet de enige. „Dit is een wijk waar heel veel uitleg nodig is”, zegt een bewoner tegen burgemeester Brouwer tijdens een van de avonden. Zo hebben veel bewoners het idee dat woningcorporatie Mitros hen de wijk uit wil jagen. Op veel huizen hangt een briefje met ‘Hoezo sloop?’. Op de avond wordt besloten om een soort stadsomroeper met een bakfiets door de wijk te laten rijden. Die kan informatiefolders uitdelen en Ondiepers te woord staan over de plannen.

Het vertrouwen in officiële instanties is bij een groep bewoners gering. Gradus Kwarten, de man die het initiatief van de ordewacht nam, zegt helemaal niet tevreden te zijn met de extra aandacht van gemeente en politie. „Hier zitten we niet op te wachten. De politie voert haar taak niet goed uit. Ze provoceren nu. Er moet beter naar de buurt geluisterd worden.” Tot nu toe is hij nog niet naar een van de buurtbijeenkomsten geweest.

    • Leendert van der Valk