De laatste tijd groette Cho niemand meer

De jongeman die maandag op een Amerikaanse campus 32 mensen doodschoot en vervolgens zelfmoord pleegde, had al langer zware problemen.

Cho Seung Hui (Foto AP Cho Seung-Hui, the South Korean-born gunman who killed 32 people at Virginia Tech University, is seen in this police handout released April 17, 2007. Cho kept a low profile leading up to the April 16 shooting rampage, but left a trail of violent writings before going on the shooting spree and then committing suicide. QUALITY REPEAT REUTERS/Virginia State Police/Handout (UNITED STATES). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. REUTERS

De student Engels die afgelopen maandag 32 mensen en zichzelf doodschoot op een universiteit in Virginia, stond onder landgenoten, collega-studenten en docenten bekend als een zonderlinge eenling met depressieve trekken.

Cho Seung-Hui, 23, zoon van Koreaanse immigranten, vertoonde al jaren bijna alleen eigenaardig gedrag. Hij sliep elke nacht met een lamp op zijn hoofd. Hij droeg vrijwel altijd een zonnebril. Hij weigerde bijna elk contact met zijn kamergenoten. Hij gebruikte een tweede identiteit – ‘Questionmark’ – die hij zijn broer noemde.

Hij kalkte songteksten – favoriet: Collective Soul – op de muur van zijn kamer. Hij stalkte meisjes met wie hij nooit contact had gehad. En toen hij daardoor in de problemen met de politie kwam, stuurde hij via de computer een bericht naar een kamergenoot met wie hij zelden sprak: Ik pleeg zelfmoord.

Cho had zich al lange tijd afgezonderd van de wereld. „Hij was vroeger een aardige jongen”, zei Lee Sung Ooh, Koreaans medestudent op de Virginia Tech universiteit, die tot enkele jaren geleden met hem ging hardlopen. „Maar het afgelopen jaar groette hij me niet eens meer.” Ook met zijn ouders, eigenaren van een stomerijketen nabij Washington, was er nauwelijks nog contact.

In een schrijfcursus beschreef hij anderhalf jaar geleden hoe een jongen zich voornam zijn stiefvader te vermoorden. Zijn docente sprak hem erop aan. Hij ging kort in therapie maar stapte eruit. Cho had de gewoonte mensen stiekem te fotograferen, liefst onder tafel. Ook dat bracht hem geregeld in de problemen, zonder dat hij zijn gedrag aanpaste.

Sinds hij niet meer fietste – hij had de gewoonte rond middernacht enkele uren te gaan hardfietsen – stond hij ’s ochtends extreem vroeg op.

Ook afgelopen maandag, de dag van de 32 moorden en de zelfmoord, was hij al voor vijf uur uit bed gegaan. Hij zat enige tijd achter zijn laptop, douchte zich, en vertrok. De twee wapens die hij vanaf kwart over zeven zou gebruiken, had hij de afgelopen maand gekocht. Als legale immigrant was hij in Virginia gemachtigd deze wapens te bezitten. Rechercheurs hebben in zijn kamer een briefje aangetroffen waarin hij zich in kennelijk warrige taal beklaagt over de moraal van rijkere studiegenoten.