Burgemeester van Nagasaki vermoord

Burgemeester Itcho Ito (61) van de Japanse stad Nagasaki is gisteravond vermoord. Itcho Ito, die campagne voerde voor een vierde termijn, werd voor zijn verkiezingskantoor tweemaal in de rug geschoten door een lokale maffiabaas. Japan kent stringente wapenwetten en schietpartijen komen zelden voor. In het hele land is geschokt gereageerd. Premier Abe sprak van „een aanslag op de democratie”.

De 59-jarige dader Tetsuya Shiroo is ter plekke overmeesterd en gearresteerd. Zijn motieven zijn nog onduidelijk. In brieven die hij twee dagen voor de moord naar een televisiezender stuurde klaagt hij de burgemeester aan omdat hij geen vergoeding heeft gekregen voor autoschade als gevolg van gemeentelijke wegwerken. Voor deze zaak had hij meer dan dertig keer het gemeentehuis bezocht met steeds oplopende financiële eisen. In 1989 is hij gearresteerd wegens poging tot afpersing van de vorige burgemeester. Hij koesterde ook wrok omdat opdrachten van de gemeente aan een gelieerd bouwbedrijf gestopt waren.

Shiroo is de leider van een kleine maffia die rechtstreeks ressorteert onder Japans grootste misdaadsyndicaat, de Yamaguchi-gumi, bestaand uit 15.000 ‘voltijd’- en minstens evenveel deeltijd-gangsters. De Japanse maffia, de yakuza, verdient aan afpersing, woekerleningen, prostitutie en wapen- en drugshandel, maar is ook sterk vertegenwoordigd in de bouwsector en de gokwereld. In Japan waren vorig jaar 53 schietincidenten, waarvan twee met dodelijke afloop. In tweederde van de gevallen waren yakuza betrokken.