Blijdorp viert 150-jarig bestaan met oude foto’s

Blijdorp viert 150-jarig bestaan met oude foto’s Rotterdam, 18 april. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam viert dit jaar het 150-jarige bestaan. Met de onthulling van een kunstwerk van Marcelle van Bemmel, dochter van een van de vroegere directeuren van de dierentuin, geeft koningin Beatrix volgende week dinsdag het startsein voor de reeks van festiviteiten. Grootste trekpleister is de expositie Tijdreis in de Rivièrahal, die volledig gewijd is aan de geschiedenis van Blijdorp. Met het oog daarop deed de dierentuin afgelopen najaar een beroep op het collectieve geheugen van bezoekers en (oud-)Rotterdammers, en verzocht hen oude foto’s en anekdotes op te sturen. Volgens de directie is massaal gehoor gegeven aan de oproep. De diergaarde dankt haar bestaan aan twee spoorwegmedewerkers, Georg van den Bergh en Franciscus van der Valk, die in 1854 begonnen met het verzamelen van vogels, die zij onderbrachten op een gehuurd spoortuintje in de binnenstad, bij het toenmalige station Delftsche Poort. Hun eerste ‘bewoner’ was een kokmeeuw. In 1857 namen rijke havenbaronnen de vogeltuin over, en volgde de oprichting van de Rotterdamsche Diergaarde, destijds gelegen in de driehoek tussen waar nu het Centraal Station, de Doelen en het Groothandelsgebouw staan. De dierentuin groeide vooral doordat zeelieden allerlei dieren meenamen vanuit verre oorden, en in de havenstad aan land brachten. ‘Achtbare burgers’ konden lid worden van de diergaarde tegen betaling van tien gulden. Het ledental liep al snel op tot ruim drieduizend. De dierentuin gold vanaf de jaren zeventig van de negentiende eeuw als het sociale en culturele hart van de stad. In 1937 moest de dierentuin wijken voor bebouwing. Het jaar erop begon de aanleg van een nieuw onderkomen, vernoemd naar de polder Blijdorp. Architect Sybold van Ravesteyn tekende het ontwerp voor de diergaarde, die kort voor de opening werd getroffen door het bombardement van mei 1940. Vele dieren kwamen daarbij om het leven. ( Foto links, van vlak voor de TweedeWereldoorlog, komt uit het jubileumboek Iets grootsch & buitengewoons – 150 jaar Rotterdamse Diergaarde, foto rechts is van Roel Rozenburg)