Bierkartel

Wat hebben vier bierbrouwers gedaan dat ze bang moeten zijn voor EU-commissaris Neelie Kroes?

Heineken, Inbev, Grolsch en Bavaria krijgen vanmiddag waarschijnlijk te horen dat ze miljoenenboetes moeten betalen aan Europees Commissaris Kroes (Mededinging). De vier brouwers zouden in Nederland onder meer onderling afspraken hebben gemaakt om de bierprijs hoog te houden en regio’s toe te wijzen waarin ze het elkaar minder moeilijk zouden maken. Het NOS Journaal meldde dit maandagavond op basis van een vertrouwelijke notitie.

Een woordvoerder van Kroes wilde gisteren geen commentaar geven. Heineken zei een boete te verwachten. Kroes kan de brouwerijen een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet opleggen. Onduidelijk is of ze de wereldwijde omzet neemt, of de omzet in het land waar de overtredingen zijn begaan – in dit geval Nederland. Dat zou voor Inbev en Heineken uitmaken. Inbev is de grootste brouwer ter wereld, met merken als Hertog Jan, Jupiler en Hoegaarden. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 13,3 miljard. Heineken (Amstel, Wieckse Witte) verkocht voor 11,8 miljard euro bier. Slechts ruwweg 5 procent van hun omzet komt uit Nederland.

In 2000 deed de Commissie invallen bij de brouwers. Een jaar later deelde Brussel 91 miljoen euro boete uit aan Belgische brouwers voor vergelijkbare overtredingen. Kroes deelde in februari een boete uit van bijna 1 miljard euro aan fabrikanten van liften en roltrappen. De VVD’er heeft nog zaken lopen tegen producenten van glas, de elektriciteitssector, softwaregigant Microsoft, creditcardbedrijven en leveranciers van sanitair.

Frits Baltesen

    • Frits Baltesen