André Rouvoet in het lichaam van een lekker ding

Ineens had ik het gevoel dat Arie Boomsma een machtige figuur zou worden. Arie Boomsma, voor wie het nog niet weet, is de mannelijke reli-babe van de EO. Hij is André Rouvoet in het lichaam van een lekker ding. Zijn kaaklijn is door God zeer hoekig geschapen en daarna heeft Henk Schiffmacher nog wat reusachtige tatoeages op zijn rug aangebracht, van Sint Joris en de draak, min of meer op ware grootte. Altijd als ik Arie op tv zie, begint hij over die tatoeages. Waarschijnlijk om te benadrukken dat hij Rou is qua reli, maar ruig qua rug.

Dat Arie machtig zal worden, denk ik om twee redenen. Ten eerste las ik dat de EO heel populair is onder jongeren. Dat komt omdat niet alleen christenen naar die omroep kijken, maar ook mensen die het ‘ik denk wel dat er iets is tussen hemel en aarde maar ik weet niet wat’-geloof aanhangen. Het ‘ik denk wel dat er iets is tussen hemel en aarde maar ik weet niet wat’-geloof is, volgens mijn eigen metingen, op dit moment het grootste geloof in Nederland. En dat is erg prettig voor de EO.

Meteen daarna hoorde ik dat Arie Boomsma een nieuw programma gaat presenteren. Het heet Veertig dagen zonder seks, een soort celibaat-Idols. In het programma moeten mensen die er wel pap van lusten veertig dagen zonder seks leven. Arie merkte in een tv-interview op dat de deelnemers zelfs niet mochten zoenen „en ook geen handjobs” mochten doen. Een historisch tv-moment: een EO’er die handjob zegt. En weet wat dat is.

Zelf vind ik die veertig dagen trouwens aan de korte kant. Ik heb – grote ontboezeming – ook weleens veertig dagen zonder seks geleefd en dat was niet leuk, maar ik heb het nog altijd liever dan een tatoeage van Sint Joris en de draak op mijn rug.

Maar ik dwaal af. Arie Boomsma, wilde ik zeggen, verbindt nu eindelijk zijn naam aan een programma over seks. Eerst maakte hij allemaal goeiige programma’s over probleemwijken en dialogen tussen mensen van verschillende geloven. Daar is hij ver mee gekomen, maar nu wordt hij pas echt machtig. Want seks plus geloof plus een goede kaaklijn is macht, zei vast ooit een filosoof. Op 9 juni is het EO-jongerendag. Het moment voor Arie om zijn slag te staan. De messias komt eraan en hij heet Arie.

Lees alle columns van Aaf op nrc.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius