Alpinvest en CVC stappen uit Wavin

De Britse investeringsmaatschappij CVC en het Nederlandse Alpinvest hebben al hun aandelen in de Zwolse fabrikant van kunststof buizen Wavin verkocht. De aandelen gingen voor 14,80 euro per stuk naar ABN Amro en Fortis, licht onder de beurskoers van vanochtend. De totale waarde van de aandelen, die in de nabije toekomst geplaatst zullen worden bij beleggers, is 524 miljoen euro.

De verkoop beslaat 45,65 procent van de aandelen Wavin, zo maakte het bedrijf vanmorgen bekend. Ruim 40 procent daarvan was in handen van CVC. Alpinvest, dat deel uitmaakt van de pensioenfondsen ABP en PGGM, bezat 5 procent van de aandelen.

Wavin is sinds oktober vorig jaar genoteerd aan de Amsterdamse beurs. De Vereniging van Effectenbezitters waarschuwde toen beleggers en noemde de beursgang riskant. Het aandeel Wavin steeg het afgelopen half jaar echter in waarde. Het bedrijf ging voor 11 euro naar de beurs en noteerde vanmiddag 15,50 euro.

Wavin was in oktober het eerste grote Nederlandse bedrijf in jaren dat door investeringsmaatschappijen naar de beurs werd gebracht. CVC en Alpinvest bezaten toen gezamenlijk ruim 90 procent van de aandelen. De provincie Overijssel en 20 gemeenten verkochten in 2005 hun belangen aan de investeerders, maar klaagden achteraf dat zij te weinig geld voor hun aandelen hadden gekregen.

Onder tijdsdruk en zonder de relevante documenten moesten de aandeelhouders toen hun fiat voor de verkoop geven, bleek uit onderzoek. CVC en Alpinvest verdienden op de beurs veel meer aan Wavin dan de overheidsaandeelhouders hadden ontvangen. In dertien maanden behaalden de twee een rendement van bijna 900 procent.

Het vertrek van de private-equityinvesteerders biedt Wavin volgens een woordvoerder nieuwe mogelijkheden. „Het bedrijf heeft gefloreerd onder de investeerders, maar onze zichtbaarheid vergroot nu de aandelen verhandelbaar worden.” Wavin vergroot hiermee zijn kansen om opgenomen te worden in de Midkap-index van middelgrote bedrijven.

Wavin telt 6.700 werknemers, verspreid over 27 Europese landen. Vorig jaar behaalde het bedrijf uit Zwolle 1,5 miljard euro omzet.