5 Geluid meten

Aardig aantal decibellen Digitaal spotten www.geluidsnet.nl Lt. Col. Mike Cosby prepares to land the F-16C Block 25 at the Atlantic City International Airport located in New Jersey, May 25, 2001. The Atlantic City I.A.P. is the home of the 177th Fighter Wing, New Jersey Air National Guard. The pilot, Lt. Col. Cosby is the 177th Fighter Wing Commander. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. Don Taggart) U.S. Air Force

Digitaal spotten

www.geluidsnet.nl

Vliegtuigspotten is nu wel heel makkelijk geworden. Via Google Earth kun je de routes van stijgende en dalende jumbojets sinds kort real time volgen. De wolkenkrabbers waar de vliegtuigen tussendoor manoeuvreren, tonen het geluidsniveau op de grond. Terwijl een vliegtuig passeert, groeien en krimpen deze torens mee met het aantal gemeten decibellen. Is het geluid op de grond te hard, dan verspringt de kleur van de wolkenkrabber van groen naar oranje. Met deze objectieve informatie is het voor omwonenden wel heel makkelijk een gefundeerde klacht in te dienen. Want datum, tijdstip, typenummer, hoogte, snelheid en geluidsproductie van het vliegtuig liggen onomstotelijk vast. Zo produceerde de Fokker100 van KLM die op vrijdag 11 april om 9:43 op 810 meter hoogte met 320 kilometer per uur de Schipholweg overstak, 59 decibel op de grond. Heb ik zelf gezien. (HL)