Zuur, zout & zoet

Op mijn verlanglijstje ‘landen waar ik nog nooit ben geweest en waar ik naartoe wil om te eten’ – een lijstje waarop onder andere ook China, Vietnam, Marokko en Georgië elkaar verdringen, stond Thailand tot voor kort met stip bovenaan. Na mijn reis heb ik dat lijstje aangepast. Thailand staat nu op een heel andere plaats: bovenaan het rijtje met ‘landen waar ik al eens ben geweest en waar ik naar terug wil om te eten’.

Toegegeven, de tempels zijn indrukwekkend, de stranden van aangenaam rul zand, het klimaat heerlijk en de mensen buitengewoon vriendelijk. Thailand heeft, zoals Harry Betist van het Thais Verkeersbureau het uitdrukt, een hoog aaibaarheidsgehalte. Maar al was het hele land van beton gemaakt, inclusief de stranden, al was het er tien graden onder nul en alle inwoners even chagrijnig, dan nog wilde ik erheen. Om te eten.

De Thai zelf doen het ook de hele dag, eten. Ik had het voordat ik erheen ging al gelezen in de Lonely Planet: ‘The average Thai takes time out to eat, not three times per day, but four of five. Sitting down at a roadside rót khen (een straatstalletje)... A Thai may barely have finished one steaming bowl of noodles before ordering a second round, just to revel in the experience a little longer.’ Daar bleek geen woord van gelogen te zijn.

Een zo’n noedelgerecht dat ik vaak op straat tegenkwam, is deze Pat Thai. Vegetariërs kunnen lichte sojasaus gebruiken in plaats van vissaus.

Voor 2 personen:

125 g dunne rijstnoedels

2 eetlepels olie

75 g tofu, in blokjes

2-3 limoenen

3 eetlepels kristalsuiker

3 eetlepels vissaus

2 sjalotjes, fijngehakt

2 eieren, los geklopt

2 lente-uitjes, in reepjes

100 g taugé

2 eetlepels geroosterde, fijngehakte pinda’s

Week of kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Zet een wok op hoog vuur en wacht tot hij gaat walmen. Verhit er de helft van de olie in en bak hierin de blokjes tofu omscheppend bruin. Schep ze uit de pan en bewaar. Pers anderhalve limoen uit en verwarm het sap, samen met de suiker en vissaus in een steelpannetje tot de suiker is opgelost.

Verhit, op matig vuur, de rest van de olie in de wok en fruit hierin de sjalot. Voeg de eieren toe en roer tot ze beginnen te stollen. Draai het vuur hoog, voeg de tofublokjes en noedels toe en schep met twee spatels gedurende een minuut om. Schenk het limoenmengsel erbij en blijf een halve minuut omscheppen. Voeg de lente-ui en taugé toe en roerbak alles nog 30 seconden. Proef! Het gerecht moet even zuur, zout als zoet smaken.

Bestrooi de Pat Thai met pinda’s en serveer het met partjes limoen.

Ben jij weleens in Thailand geweest? Naar welke gerechten verlang je terug? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc