Weerrecords

Wie dol is op weerstatistieken, kan de laatste jaren z’n lol op. Record na record wordt gebroken. Eergisteren was het opnieuw raak. Op internet zijn flink wat sites te vinden voor de liefhebbers van weerrecords en andere zaken over het weer. Op meteonet.nl valt bijvoorbeeld te lezen: ‘Op zaterdag 14 april sneuvelde het zoveelste warmterecord van de laatste tijd. Nooit eerder werd in De Bilt zo vroeg in het voorjaar een zomerse dag opgetekend. Het vorige record stamt van 15 april 1904 toen het op het KNMI 26,4 graden werd.’ Een aardig weetje dat de makers hierbij opdienen: ‘De maximaal haalbare temperatuur bij zonnig weer is ook afhankelijk van de temperatuur van de bovenlucht. In relatief droge lucht kan de lucht per 100 meter stijging één graad afkoelen. Nabij het aardoppervlak kan boven een sterk verhit grondoppervlak, zoals een droge zandvlakte, korte tijd een groter temperatuurverschil voorkomen.’

Voor meer weer: www.meteonet.nl