Weer veel lijken in Bagdad

De Iraakse politie heeft zondag in Bagdad 30 lijken gevonden, zo is gisteren bekend geworden, wat een scherpe stijging van het aantal moorden betekent. Als gevolg van het in februari gelanceerde grote Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief was juist het aantal moorden, die met name het werk zijn van shi’itische milities, fors afgenomen. Het is nog niet duidelijk of het gaat om een incident of om het begin van de terugkeer op straat van de shi’itische milities. Vannacht werden in Bagdad volgens de politie elf lijken gevonden. Ook werd in de zuidelijke, sunnitische wijk Sadiyah een hoogleraar vermoord.

In de noordelijke stad Mosul werden gisteren bij verschillende aanslagen de deken van een universiteit, een hoogleraar en 13 Iraakse soldaten gedood en zes lijken op straat gevonden. Vandaag werd de adjunctchef van de plaatselijke politie doodgeschoten.

Verder werden gisteren in Irak vijf Amerikaanse militairen gedood, van wie drie in Bagdad. Deze maand zijn al 61 Amerikaanse militairen gedood. (AP, Reuters)