‘We zitten zo ver mogelijk van de ramen af’

’s Ochtends vroeg wordt er geschoten, in een studentenhuis.

En ruimt twee uur later volgt er nog een schietpartij.

Politiemannen dragen gewonden uit de collegezaal van de Universiteit van Virginia. Foto AP Injured occupants are carried out of Norris Hall at Virginia Tech in Blacksburg, Va., Monday, April 16, 2007. Shootings in a dorm and classroom at Virginia Tech resulted in multiple fatalities, police say. (AP Photo/The Roanoke Times, Alan Kim) ** MAGS OUT, NO SALES** Associated Press

Het is half tien, ongeveer twee uur nadat de eerste schietpartij plaatshad in West Ambler Johnston, een studentenflat waar ongeveer negenhonderd meisjes wonen. Iedereen op de campus probeert erachter te komen wat er aan de hand is. Mobiele telefoons gaan om de haverklap af, maar het netwerk is regelmatig overbezet en ook de website van het Polytechnische Instituut en de Universiteit van Virginia werkt dan weer wel en dan weer niet. Het geluid van sirenes is overal.

Het is een frisse lentedag. Een stevige wind jaagt de sneeuwvlokken over de campus, die rond een groot grasveld ligt waar militaire kadetten ooit getraind hebben. Madison Van Duyne, een student die door CNN werd geïnterviewd zegt: „We zijn allemaal opgesloten. De meeste studenten zitten op de grond zo ver mogelijk weg van de ramen en iedereen probeert zo veilig mogelijk te zijn.”

Terwijl de politie onderzoek doet naar de eerste schietpartij, waarbij één studente om het leven is gekomen, moet iedereen op de campus binnenblijven. „Er is gewoon een hoop commotie. Het is moeilijk te zeggen wat er precies gebeurt”, zegt Jason Anthony Smith (19) die woont in de flat waar de schietpartij plaats had.

In die uren na de eerste schietpartij heerst veel verwarring. Studenten proberen op internet te achterhalen wat er precies gebeurd is. Er zijn studenten die denken dat de voorzorgsmaatregelen zijn opgeheven, en weer naar buiten gaan. Aimee Kanode, een eerstejaarsstudent, die in de flat woont waar ’s ochtends vroeg al was geschoten: „Ze hadden ons opgesloten. Net nadat we weer naar buiten mochten, sloeg de schutter voor de tweede keer toe.”

De eerste schietpartij was in een slaapzaal, de tweede is in een collegezaal. Beide locaties liggen aan het centrale grasveld, ongeveer 800 meter van elkaar verwijderd. De politie zegt dat de onderzoekers nog bezig waren met het onderzoek naar de schietpartij in de flat, toen ze hoorden dat er weer geschoten werd.

Er breekt chaos en paniek uit op de campus. Ooggetuigen melden dat studenten uit de ramen van het collegegebouw springen om aan de schoten te ontkomen. Studenten en medewerkers van de faculteit dragen enkele gewonden naar buiten, zonder te wachten op de ambulances. Een commando-eenheid van de politie met kogelvrije vesten en geweren neemt bezit van de campus.

Later op de dag vragen sommigen zich verbijsterd af hoe de schutter een tweede keer kon toeslaan, twee uur nadat hij aan het moorden was geslagen. „Wat er vandaag is gebeurd, is echt bespottelijk”, zegt student Jason Piatt tegen CNN. „Ik ben woedend dat iemand wordt doodgeschoten bij een schietpartij in een flat om zeven uur ’s ochtends en dat we de eerste e-mail twee uur later, om tien voor half tien, krijgen. Daarin staat niets over het afsluiten van de campus, niets over colleges die niet doorgaan. Ze zeggen alleen maar dat ze een schietpartij onderzoeken. En terwijl ze die mail sturen, worden nog meer mensen vermoord.”

Volgens de laatste cijfers voor het zakken van deze krant zijn 33 mensen om het leven gekomen, onder wie de schutter. Volgens de politie heeft hij zelfmoord gepleegd. Zeker 29 mensen raken gewond.

Na het bloedbad is de campus afgesloten. De universiteit heeft een ontmoetingsplaats opgezet waar families hun kinderen kunnen treffen. Ook zijn er hulpverleners ingeschakeld om slachtoffers en ooggetuigen op te vangen. (AP, Reuters)

Kijk naar een filmpje van politie in actie op de campus, gemaakt met een mobiele telefoon, op www.cnn.com