Waddenzee heeft toch baat bij Japanse oester

rotterdam. De Japanse oester blaast de Waddenzee nieuw leven in, zegt bioloog Gerhard Cadée van het instituut NIOZ voor zeeonderzoek. De oester die eerst als plaag gold, kan het herstel van de oorspronkelijke fauna en flora bevorderen. ”Een inspectie van Japanse oesterriffen op Texel leert dat mosselen zich tussen de oesters vestigen”, schrijft Cadée in het tijdschrift De Levende Natuur. Hetzelfde blijkt op het Duitse eiland Sylt het geval. De oeroude, metersdikke mosselbanken zijn na 1990 in korte tijd volledig opgevist. Heel soms ontstaat echter een nieuw bankje op de wadbodem. Dat moeizame herstel zou door de Japanse oesters versneld kunnen worden. Cadée denkt dat mossels tussen de oesters beschutting vinden tegen vijanden. Dat zou opwegen tegen de eetlust van Japanse oesters, die leven van het broed van kokkels en mossels.