Vroege amfibieën hapten naar prooi

Rotterdam, 17 april. Vroege amfibieën hapten al naar prooi op het land terwijl zij nog deels in het water leefden. Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Harvard in de jongste uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De wetenschappers analyseerden naden in schedeldak van fossielen die deels vis en deels viervoeter waren en daarom worden gezien als overgangsvormen in de evolutie naar landdieren. Als een dier naar prooi hapt bewegen schedeldelen anders ten opzichte van elkaar dan wanneer het zich zich voedt door water naar binnen te zuigen, zoals veel vissen doen. Zo had de amfibieachtige Acanthostega, die 375 miljoen jaar geleden leefde, kieuwen en poten in de vorm van peddels terwijl zijn schedel erop wijst dat hij op het land naar prooi kon happen.