Van Bommel hekelt beleid bondscoach Marco van Basten

Rotterdam, 17 April. ”Ik heb nooit bedankt voor Oranje, maar ik weiger in een ploeg te spelen waarvan hij trainer is.” Dat zegt Mark van Bommel deze week in het blad Voetbal International over bondscoach Marco van Basten. Van Bommel maakte vorig jaar oktober bekend niet meer voor het Nederlands elftal te willen uitkomen zolang Van Basten bondscoach is. ”Van Basten komt steeds met argumenten die niet kloppen”, zegt Van Bommel nu. ”Daarbij ben ik het ook beu dat hij steeds maar roept dat hij allerlei discussies met mij zou hebben gevoerd over het niet uitvoeren van mijn taken. Dat is gewoon niet waar!” Van Bommel kan zich vinden in de opmerking die Ruud van Nistelrooy eerder dit seizoen maakte, dat Van Basten selecteert volgens het `ik-mag-je-gehalte`. ”Je kunt wel steeds zeggen dat je op basis van voetbalkwaliteiten selecteert, maar dat klopt niet”, stelt de middenvelder van Bayern München. ”Want dan horen de spelers uit de topcompetities allemaal geselecteerd te worden. Waarom moet de een wél spelritme hebben en de ander niet? Waarom mag de één wel uit vorm zijn en de ander niet?” En: ”Speltechnische argumenten om mij niet te selecteren bestaan gewoon niet.”