Tribunaal berecht Boškovski

Voor het Joegoslavië-tribunaal is gisteren het proces begonnen tegen de Macedonische oud-minister van Binnenlandse Zaken, Ljube Boškovski, en de vroegere Macedonische politiecommandant Johan Tarculovski.

Ze worden beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de korte oorlog tegen het UÇK, een legertje van de Albanese minderheid, in 2001. Concreet worden ze beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op zeven Albanezen in het dorp Ljuboten. Dat dorp werd door de Macedonische politie overvallen en zo goed als platgebrand. Het was een wraakactie voor de dood van acht Macedonische soldaten door een landmijn, een paar dagen eerder.

De strafexpeditie werd uitgevoerd onder leiding van Tarculovski, die daarvoor van Boškovski het bevel had gekregen en die een eigen veiligheidsdienst leidde. Uit gisteren in de rechtszaal vertoonde videobeelden bleek dat Boškovski de wraakactie persoonlijk bijwoonde. De twee beklaagden ontkenden gisteren schuld. Maar volgens de openbare aanklager koos Tarculovski „bewust ongewapende burgers” uit die doodgeschoten moesten worden en wees hij de huizen aan die moesten worden platgebrand. Hij zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan de „wrede mishandeling” van burgers tijdens de wraakactie.

Een advocaat van Boškovski zei gisteren dat de toenmalige minister heeft gereageerd op „terroristische” acties en alleen „noodzakelijke en verantwoordelijke maatregelen heeft genomen.”

De zaak is de enige voor het Joegoslavië-tribunaal die betrekking heeft op Macedonië. (AFP)