Tóch een Latino

Het trouwseizoen is begonnen.

Mariëlle en Oscar trouwen omdat het nu het einde is van een woelige periode.

Morgen zeg ik ja... Marielle en Oscar Verblijflocatie voor de gasten uit Peru foto Luciana Caputo Caputo, Luciana

„Wat je ook doet, géén Latino”, drukt Mariëlle’s broer haar op het hart als ze voor haar studie vertrekt naar Madrid. Op dag drie – in de disco – ontmoet ze Oscar. Mariëlle barst in lachen uit. „Een Peruaan.”

„Oscar!” Mariëlle Vlooswijk (26) steekt haar hoofd om de hoek van de tuindeur. Oscar Alache Zúniga (32) bewerkt met een hark de tuin. Hij houdt van netjes. Waar Mariëlle geniet van de kronkelige straatjes in Maastricht, geeft hij de voorkeur aan moderne architectuur, zoals in Rotterdam. „Liever recht en geordend. Dat rommelige, dat heb je in Peru overal.”

Oscar droomde er vroeger al van weg te gaan. Naar de VS, „zoals iedere Zuid-Amerikaan”. Zijn broer vertrekt naar Spanje. En Oscar raakt enthousiast. Begin 1999 besluit hij zijn broer achterna te reizen. In maart van dat jaar ontmoet hij Mariëlle, die via een uitwisselingsprogramma vakken geneeskunde volgt aan de universiteit in Madrid.

Na maanden heen en weer reizen, brieven schrijven en bellen („iedere maand twee telefoonkaarten van 600 belminuten”) zegt Oscar in 2003 zijn baan in Spanje op. Met twee koffers vertrekt hij naar Nederland. Inmiddels heeft hij een baan als service-engineer bij Stork in Boxmeer. Mariëlle is neuroloog in opleiding in het academisch ziekenhuis van Maastricht.

Wonen doet het koppel in Heel. Onder de rook van Roermond, in een klein dorp, „waar je huizen hebt met een tuin en waar makkelijk twee auto’s voor de deur passen”. Wennen voor iemand die is opgegroeid in Arequipa, een miljoenenstad in Peru? Oscar: „Ik wil niet terug. In Nederland is het leven goed georganiseerd. Ik voel me hier beter. Beter als mens.”

Cultureel gezien is er verder weinig verschil. Er moet alleen goed en veel worden gecommuniceerd. Stukjes op een bruiloft bijvoorbeeld. Die dingen zijn voor Oscar niet vanzelfsprekend. Of een buffet, dat kan echt niet in Peru. Zeker niet bij Oscars familie. Daar wordt eten geserveerd. Mariëlle: „Simpel gezegd: Oscar is een rijkeluiszoon. En ik kom uit een plattelandsfamilie. Dát is het verschil.”

In juni trouwen ze. Maar Oscar vroeg zijn vriendin al veel eerder ten huwelijk, in 2003. Mariëlle wilde wel, maar later. „Het was best een heftige tijd. Heen en weer reizen, samen gaan wonen. En hopen dat Oscar aan Nederland went”, vertelt ze. Dat is nu over. „Het is niet meer zo woelig. Het gaat goed. En dat gaan we vieren.”

    • Lineke Nieber