Sonneveld-prijs voor Thijs Maas

Thijs Maas (26) is gisteravond tweevoudig winnaar geworden van de Wim Sonneveldprijs, het cabaretconcours van het Amsterdams Kleinkunstfestival. Hij won de jury- en publieksprijs als gewiekst charmeur, die naar eigen zeggen „ongeveer de waarheid” vertelde over zijn jeugd en liefdesleven, met eigen begeleiding op gitaar en piano. Drie jaar geleden studeerde Maas af aan de Kleinkunstacademie. Hij werd door juryvoorzitter Hijlco Span betiteld als „groot talent”, maar „moet oppassen niet routineus te worden”.

Op de tweede plaats eindigde de 42-jarige Raoul Bakker, directeur van een reclamebureau en de ongebruikelijkste kandidaat in deze finale. Bakker toonde zich een tegendraadse man met Deelder-achtige rock & roll-verhalen, grimmige grappen en zelfspot. Volgens de jury is hij „een natuurtalent”, maar hij kwam gisteravond in de Kleine Komedie in Amsterdam stroever op gang dan in de halve finale, „als gevolg van gebrek aan timing en ervaring.” Derde werd Nina de la Croix (26). Hoewel de jury haar „een genoegen om naar te kijken" vond, was er kritiek op de te jongemeisjesachtige inhoud.

    • Henk van Gelder