Soedan akkoord met deel plan-Darfur

Na zich lang te hebben verzet heeft de Soedanese regering gisteren de komst van 3.000 VN-vredesmilitairen naar Darfur mogelijk gemaakt door in te stemmen met de stationering van zes gevechtshelikopters die bij deze tweede fase van een VN-plan horen. Dat is in New York bekendgemaakt.

Volgens VN-functionarissen kan het nog zes maanden duren voor de troepenmacht, die de 7.000 militairen van de Afrikaanse Unie in Darfur moet versterken, is gerekruteerd en in de West-Soedanese regio is gearriveerd.

Soedan heeft nog niet ingestemd met het besluit van de VN-Veiligheidsraad om uiteindelijk een gemengde VN-AU-vredesmacht van 17.000 militairen en 3.000 politiemannen in Darfur gestationeerd te krijgen. In Darfur zijn sinds 2003 volgens de VN zeker 200.000 mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen ontheemd geraakt door de inspanningen van het regeringsleger en Arabische bondgenoten om een Afrikaanse rebellie neer te slaan.

VN-diplomaten verwachtten dat de Soedanese stap ertoe zal leiden dat Amerikaans-Britse plannen om sancties tegen Soedan af te kondigen de ijskast ingaan. Maar de Amerikaanse waarnemend VN-ambassadeur, Alejandro Wolff, zei dat daarover nog geen besluit is genomen. Hij wees erop dat Khartoum eerder van akkoorden met de VN is teruggekomen. Wolff zei de terugkeer af te wachten van onderminister van Buitenlandse Zaken John Negroponte, die nu een bezoek aan het gebied brengt.

De eerste fase van het VN-plan voor Darfur, de legering van VN-politie-adviseurs, civiele staf en materieel, is zo goed als afgerond. Khartoum diende vorige maand 14 pagina’s bezwaren in tegen de tweede fase, waarvan de zes helikopters als laatste restten. Soedan vreesde dat deze voor offensieve doeleinden zouden worden ingezet, ondanks verzekeringen van de VN dat ze alleen de vredesmilitairen moeten beschermen. Soedan heeft al duidelijk gemaakt dat een eventuele ‘hybride’ VN-AU macht, de derde fase, alleen uit Afrikaanse troepen mag bestaan.

Bij het bereiken van het akkoord over de tweede fase heeft Saoedi-Arabië, dat tegenwoordig een leidende rol in de Arabische wereld speelt, bemiddeld. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Soedanese president Omar al-Bashir werden het vorige maand in de marge van de Arabische top in Riad eens op korte termijn de laatste meningsverschillen op te lossen. (AP, Reuters, AFP)