‘Slopen dat Europees Parlement’

Het Europees Parlement in Brussel moet worden gesloopt, vindt Joachim Declerck. „Vergelijk het met de Berlijnse muur”, zegt hij. ,,Een symbolische daad; het begin van iets positiefs.” Joachim Declerck is geen euroscepticus, integendeel. Hij is assistent-professor aan het Berlage Instituut in Rotterdam, een post-doctorale opleiding voor architectuur en stedenbouw. „Mijn collega’s zijn Duitsers, Italianen. Zelf

bozar4.jpg

Het Europees Parlement in Brussel moet worden gesloopt, vindt Joachim Declerck. „Vergelijk het met de Berlijnse muur”, zegt hij. ,,Een symbolische daad; het begin van iets positiefs.”

Joachim Declerck is geen euroscepticus, integendeel. Hij is assistent-professor aan het Berlage Instituut in Rotterdam, een post-doctorale opleiding voor architectuur en stedenbouw. „Mijn collega’s zijn Duitsers, Italianen. Zelf ben ik Belg.” Europa verdient betere gebouwen dan die waarin de Europese instellingen in Brussel nu zijn gevestigd, vindt Declerck. Ook de stad Brussel heeft daar recht op. Met collega’s en studenten werkte Declerck de afgelopen twee jaar aan een plan voor de stad. A Vision for Brussels heet de expositie die daaraan is gewijd in het Paleis voor Schone Kunsten. De makers schreven ook een manifest, dat utopisch én realistisch is.

Europa begon vijftig jaar geleden als een groot politiek en sociaal project. Maar verder dan samenwerking op economisch gebied is het nog niet gekomen, zegt Declerck. De EU-gebouwen zijn de perfecte verbeelding van dat Europa. Er is nooit besloten een hoofdstad te bouwen. Alles werd overgelaten aan projectontwikkelaars, die het ene na het andere anonieme kantoorgebouw neerzetten, vol spiegelglas en nepmarmer.

Voor het project werden vooraanstaande Brusselaars geïnterviewd, zoals de schrijver Geert Van Istendael. In een gids die bij de tentoonstelling hoort, zegt hij: „Dresden en Rotterdam zijn gebombardeerd, Warschau is verpulverd, maar Brussel heeft geen vijanden nodig gehad. We hebben zelf onze stad kapotgemaakt.”

In het museum zijn ook de stemmen te horen van enkele founding fathers van de Europese Unie. Brussel moet alsnog een uitdrukking worden van hún idealen, vinden de schrijvers van het manifest. Er zouden enkele nieuwe Europese gebouwen moeten komen, in verschillende hoeken rondom het centrum. Die zouden moeten worden verbonden door een circulaire metrolijn. En in die gebouwen is, anders dan nu, gedacht aan publieke ruimten. Een nieuw parlement is voorzien naast de migrantenwijk Molenbeek. Het wordt gebouwd over het kanaal van de stad en vormt zo een verbinding tussen het arme westen en het rijke oosten van Brussel .

Het is een radicaal, maar simpel plan. De stedenbouwers willen Brussel niet van de grond af opbouwen. Ze hebben gesprekken gevoerd met ambtenaren, waardoor ze weten dat zeventig procent van de rails voor de nieuwe metrolijn er al ligt. Twee grote vergaderkolossen, het Justus Lipsius en het Berlaymont, mogen blijven en worden verbonden door een publieke galerij. Het dak daarvan biedt uitzicht op de stad. Bij het nieuwe parlement, niet hoger dan tien meter, zouden een publiek zwembad en haven moeten komen. Het dak daarvan kan worden gebruikt voor politieke bijeenkomsten, maar ook voor popconcerten. „Ik denk natuurlijk niet dat het huidige parlement morgen zal worden afgebroken”, zegt Declerck. „Maar ik hoop dat onze uitgangspunten een rol zullen spelen bij toekomstige beslissingen.”