Rotterdam Airport wil groeien

De luchthaven van Rotterdam gaat de komende jaren sterk uitbreiden. Dat heeft directeur Roland Wondolleck vandaag gezegd. Hij verwacht een stijging van de huidige 1,3 miljoen passagiers per jaar naar 4,5 miljoen op termijn. De groei kan vooral worden bereikt door de inzet van grotere vliegtuigen.

De Vlaamse Luchtvaartmaatschappij (VLM) is de eerste luchtvervoerder in Rotterdam die dit ook uitvoert. Vanaf morgen zet VLM op de route tussen Rotterdam en London City op vier van de tien dagelijkse vluchten een groter vliegtuig in. Een British Aerospace 146 (92 stoelen) vervangt de Fokker 50 (50 stoelen). VLM verwacht hiermee een groei van 40 procent te kunnen bereiken op de route.

Voor Rotterdam Airport past dat goed in de uitbreidingsplannen. Directeur Wondolleck moest vorig jaar met lede ogen toezien hoe Eindhoven Airport de positie van grootste regionale luchthaven overnam van Rotterdam. „We zijn bezig met een inhaalslag. De luchthaven heeft bijna 25 jaar stilgestaan. In de jaren tachtig gingen er in de gemeente nog stemmen op om Rotterdam Airport te sluiten. Daar is nu geen sprake meer van”, aldus Wondolleck.

Maar de luchthaven is wel gebonden aan afspraken over de ‘geluidsruimte’, waar weinig speling meer in zit. Eigenaar Schiphol heeft met de gemeente afspraken gemaakt over de ontwikkeling van Rotterdam Airport tot zakenluchthaven van Rotterdam en Zuidwest-Nederland.