‘Pok, pok, pok’, horen de studenten

Op een universiteit in Virginia werden gisteren 32 mensen vermoord. Oerkreten, bloed en doffe klanken: het verhaal van enkele studenten.

Een niet nader geïdentificeerde persoon wordt weggedragen uit het lesgebouw op de universiteitscampus waar gisteren 30 van de in totaal 32 personen werden vermoord. (Foto AP) ** EDS NOTE: GRAPHIC CONTENT ** An unidentified person is carried out of Norris Hall at Virginia Tech in Blacksburg, Va. on Monday, April 16, 2007, after a shooting incident. A gunman opened fire in a dorm and classroom on the campus, killing at least 30 people in the deadliest shooting rampage in U.S. history. The gunman is killed but it's unclear if he was shot by police or took his own life. (AP Photo/The Roanoke Times, Alan Kim) Associated Press

BLACKSBURG, 17 APRIL. - Zack Stutts (18) sjokte gistermorgen, tien voor tien, naar college natuurkunde. Er stond een gure wind, hij had zijn capuchon op en hij ging zo dicht mogelijk langs de muren van de Norris-hal lopen. Er kwam een raar geluid uit. Doffe klanken.

Pok, pok, pok.

Ze zijn zeker chemieproefjes aan het doen, dacht Stutts, een eerstejaars elektrotechniek op Virginia Tech in Blacksburg, de technische universiteit van Virginia, gevestigd in een gebouwencomplex op het zuidelijke platteland van de staat waarover de blauwe gloed van de Blue Ridge Mountains hangt.

Hij wandelde verder, nam een teug van zijn koffie, en daar waren de doffe klanken weer: pok, pok, pok. Het kan ook een oefening van de jongens van werktuigbouwkunde zijn, zei hij tegen zijn vriend, Jordan Shift – ook 18, ook eerstejaars elektrotechniek. „Bij werktuigbouwkunde doen ze wel vaker gek. Bruggen opblazen en zo. Gaaf.”

De docent natuurkunde kwam niet opdagen. Ze wachtten samen buiten – en ineens merkten ze dat er die ochtend iets sinisters voorgevallen was. „Groepjes van tien, vijftien studenten, de handen op hun achterhoofd, kwamen de Norris-hal uitrennen.” Sommigen hadden van angst in hun broek gepoept. „Ze bleven maar komen. Wéér een groep. Wéér een”, zegt Stutts. En nog steeds hoorde hij het geluid: pok, pok, pok. Pok, pok, pok.

Zwaarbewapende agenten werden aangevoerd. Omzichtig schuifelden ze naar binnen. Ze waren niet op hun gemak, omzichtig maanden ze de studenten dat ze weg moesten. „Rennen! Nú!”

Achteraf, zegt Jordan Shift, was het vreemdste dat hij en zijn vriend zich daar niets van aantrokken. Nog minuten zouden ze bij de hal blijven plakken: brancards werden naar buiten gedragen, gewonde studenten sloegen oerkreten uit. „Het is gênant maar ik kon mijn ogen niet van het bloed afhouden”, zegt Stutts. Pas toen hij het op een rennen zette, begon het te dagen: was elke ‘pok’ een dode?

Stutts en Shift – beiden afkomstig uit Durham, North Carolina – hoorden gisteravond (vannacht Nederlandse tijd) tot de vele studenten van Virginia Tech die op het parkeerterrein van de universiteit warmte bij elkaar zochten om het onverklaarbare te verklaren. 33 mensen – leraren, medestudenten en één schutter – waren eerder op de dag om het leven gekomen, bij de grootste moordpartij ooit op een Amerikaanse universiteit. Een drama maar ook een raadsel. Veel elementaire informatie bleef verborgen – en veel kritiek richtte zich op de politie en het universiteitsbestuur.

’s Ochtends om kwart over zeven was er een eerste schietpartij geweest in een studentenflat op de campus. Twee studenten kwamen daarbij om het leven. De politie was snel ter plaatse maar reageerde niet gealarmeerd.

De indruk bestond dat het om een crime passionnel ging, bleek later op de dag uit verklaringen van de leider van het onderzoek. Volgens getuigen was de schutter de campus ontvlucht.

Vervolg VIRGINIA: pagina 5)

VIRGININA

‘Het probleem is niet de wapens, het probleem is de schutter’

Bloedbad op Amerikaanse campus

De universiteit informeerde de studenten om half tien over de dubbele moord. Maar korte tijd later meldde een schutter, mogelijk dezelfde man, zich in de Norris-hal, vijftien minuten wandelen van de studentenflat, waar honderden studenten in verschillende lokalen college volgden.

De schutter, een Aziatisch ogende man, liep de lokalen binnen, deed telkens een slot op de deur, schoot eerst op de docent, en vervolgens op de leerlingen. Hij was een geoefende schutter, bleek later uit getuigenissen. Hij gebruikte twee wapens, vulde de munitie geroutineerd uit een tasje bij, en hanteerde meestal een ritme van telkens drie schoten: Pok, pok, pok.

Veel studenten en docenten in de Norris-hal barricadeerden hun deuren nadat ze – vaak via IM’ing, Instant Messaging (een elektronisch memosysteem) – van getuigen begrepen hoe de schutter te werk ging. In de loop van de dag vertelden mensen hoe ze schoten hadden zitten tellen die soms één of een paar kamers verderop werden afgevuurd. Achteraf zeiden ze vaak dat de universiteit eerder melding had moeten maken van de schietpartij van kwart over zeven – dan zouden ze, zeiden ze, het complex zelf hebben verlaten.

Ook Allison Aldridge (19), student politieke wetenschappen uit Washington, zat bijna de hele dag vast op haar kamer. Ze stond gisteravond nog na te trillen, vlak nadat haar moeder haar na vijf uur rijden was komen bevrijden. Aldridge had de dag tevoren avondcollege gevolgd en werd laat wakker – van het rumoer in de studentenflat na de moord van kwart over zeven. Maar omdat ze geen informatie had, en ze uit het raam agenten zag, belde ze haar moeder, die in een vorig leven bij de FBI werkte.

Nina Aldrigde vertelt onthutst hoe ze uit de beschrijvingen van haar dochter opmaakte dat haar kind in gevaar was. „Ik gaf haar opdracht precies te vertellen wat ze zag. Toen wist ik door mijn eigen ervaring bij de politie: ze zoeken een moordenaar.” Ze belde de universiteit: waarom vertellen jullie niets? Geen antwoord. En zo gebeurde het dat Nina Aldridge haar dochter telefonisch verplichtte haar deur te sluiten en barricaderen. „Blijf binnen totdat ik bij je ben. Ik kom nu naar je toe.”

En terwijl haar dochter alleen op haar kamertje afwachtte, stuurde Nina Aldridge haar auto over de lange snelwegen naar het zuiden van Virginia. Ze passeerde reclameborden van de Democraat Jim Webb en de Republikein George Allen, die vorig najaar in een nek-aan-nekrace streden voor een Senaatszetel in het overwegend conservatieve Virginia.

De Democraat Webb – tegenstander van de oorlog in Irak – toonde zich een even vurige aanhanger van vrij wapenbezit als zijn opponent, wat onlangs nog werd onderstreept toen hij vergoelijkend reageerde nadat een van zijn medewerkers bij de ingang van de Senaat met een geladen wapen werd gearresteerd.

Toch hoorde Aldridge op de radio al weer de eerste deskundige aan die de schietpartij toeschreef aan de vrije omgang van Amerikanen met wapens. „Allemaal mensen die niets van Virginia begrijpen”, bijt Aldridge. Het probleem, zegt ze, is niet de wapens, het probleem is de schutter. „Als de studenten allemaal een wapen hadden gehad toen hij binnenliep, zou dit bloedbad zich nooit hebben voorgedaan.”