Palestijnse premier Haniyeh komt niet naar Nederland

Den Haag, 17 april. De Palestijnse premier Ismail Haniyeh zal geen Nederlands visum aanvragen en ziet af van een bezoek aan Nederland. Dat heeft het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit, dat Haniyeh op vijf mei a.s. als eregast op een conferentie in Rotterdam had uitgenodigd, vandaag bekendgemaakt. Inmiddels blijkt er binnen de regeringscoalitie verschil van mening te bestaan over de vraag of aan de Palestijnse premier, die tevens leider is van de Hamasbeweging, door Nederland een visum had moeten worden verleend. PvdA-buitenlandwoordvoerder Van Dam verklaarde in de komst van Haniyeh geen bezwaar te zien. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) had dit weekeinde gezegd dat Haniyeh geen visum zou krijgen, en werd daarin gesteund door CDA en ChristenUnie.