Onsportief pensioen

Nordic walking, tai-chiën, fietsen – het zijn zaken waar mensen na hun pensionering meer tijd voor hebben. Maar na het pensioen beweegt de Nederlander juist minder. Dat blijkt uit onderzoek in Eindhoven en omgeving. Het is het eerste onderzoek ooit waarin mensen rond het moment van hun pensionering zijn gevolgd wat betreft beweging. De studie is online verschenen in het American Journal of Epidemiology.

Dat mensen te weinig bewegen omdat ze het door hun werk te druk hebben, klopt dus niet. „De overgang van werken naar pensioen wordt, uit gezondheidsoogpunt, dus niet goed gemaakt”, concludeert de Leidse arts Annabelle Slingerland. Voor werkenden vergt woon-werk-verkeer een belangrijke lichamelijke inspanning. Die vervalt bij het pensioen.

Beweging is gunstig voor de gezondheid, ook voor wie er pas op latere leeftijd mee begint. Vijf keer per week een half uur ‘matig intensief bewegen’ verkleint de kans op dementie en botbreuken.

beweging: pagina 9