Ondertussen, op de bank van HM

De wraak van de graaf is bijna compleet. In 1998 wilde Maurice Lippens, bestuursvoorzitter van Fortis, een groot Belgisch imperium bouwen door met zijn verzekeringsmaatschappij De Generale over te nemen.

Een stelletje Hollanders dreigde het feestje te verstoren. ABN Amro overtuigde de directie van De Generale van haar goede bedoelingen en deed een hoger bod. De grote strateeg: Rijkman Groenink, toen nog bestuurslid.

Maar de Nederlandse aanvallers verslikten zich in het Belgische salonkapitalisme. Lippens schaarde het Belgische establishment achter zich, tot aan koning Albert toe. Een hoger bod en een audiëntie van ABN Amro-topman Jan Kalff bij die koning kon de poging om een grote Nederlands-Belgische bank te vormen niet redden. Het kostte Fortis wat miljarden extra, maar Lippens kreeg wat hij wilde. De koning beloonde hem ervoor met de titel van graaf.

Nu tonen de Belgen zich wederom meesters in internationale achterkamertjespolitiek. In stilte hebben ze een coalitie gesmeed met Spanjaarden ( Santander) en Schotten (Royal Bank of Scotland) om ABN Amro te pakken en op te breken. Het vestoort de plannen van de Nederlanders om samen te gaan met het Britse Barclays.

In zijn huurleger heeft Lippens generaals opgenomen die ook een rekening te vereffenen hebben. Zoals topman Jean-Paul Votron, die bij ABN Amro de raad van bestuur niet haalde. De Waal probeerde op het eind van de internethausse de e-commerce-activiteiten op te zetten. Een kansloze missie. Hij wilde daarna ABN Amro in Azië sterk maken, maar dat kreeg geen prioriteit. Votron haalde een andere officier van ABN Amro naar Brussel. Lex Kloosterman, baas Europa, hoopte op een plek in de raad van bestuur. Maar Kloosterman werd gepasseerd, toen ABN Amro vorig jaar drie jongelingen daarin benoemde. Hij is nu strategiedirecteur bij Fortis.

Ze kunnen Groenink een smadelijke nederlaag bezorgen. Niet alleen als straf voor de brutaliteit waarmee ABN in 1998 in België bood, maar ook omdat ABN Amro, voorgekomen uit twee vermaarde banken waarvan de ABN ooit nog werd opgericht door Koning Willem I, in Nederland gedomineerd zal worden door een samenraapsel van bankjes als VSB en Grenswisselkantoren.

Is er in de hevige strijd nog een rol voor koningen als vredestichters weggelegd? Een theekransje op Paleis Noordeinde met Beatrix, Albert, Juan Carlos en Elisabeth? In tien jaar tijd is veel veranderd. De aandeelhouders van nu zullen inmenging van monarchen niet dulden. Zij willen het hoogste bod, en niets anders.

Daan van Lent

Rectificatie / Gerectificeerd

In de rubriek Lux in NRC Handelsblad (17 april, pagina 13) staat dat de ABN is opgericht door koning Willem I . Willem I richtte in 1824 de Nederlandsche Handel-Maatschappij op. Deze fuseerde in 1963 met de Twentsche Bank tot ABN.

Rectificatie 2

In de rubriek Lux (17 april, pagina 13) staat dat Grenswisselkantoren een dochter is van Fortis . Fortis heeft Grenswisselkantoren in 2004 verkocht aan Travelex.