Nitrieten in worstje schaden de longen

rotterdam, 17 april. Mensen die zo om de dag van gezouten `natte` vleeswaren eten, hebben een tweemaal zo grote kans om later de longziekte COPD te krijgen. De oorzaak zou zitten in de nitrieten, waarmee de vleeswaren als bacon, worstjes, ham worden geconserveerd. Nitrieten kunnen in het lichaam reactieve stikstofverbindingen vormen die schadelijk zijn voor longweefsel. COPD is een ziekte waarbij de elasticiteit van de longblaasjes verloren gaat, waardoor de patiënt steeds moeilijker adem haalt. Roken wordt altijd gezien als de grote COPD-veroorzaker. Amerikaanse onderzoekers gebruikten de gegevens van een groot voedselconsumptie en gezondheidsonderzoek om hun hypothese te toetsen dat vleeswarenconsumptie ook van invloed is. Hun onderzoeksverslag verscheen in het aprilnummer van het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.