Nigeria: Abubakar mag toch meedoen

De Nigeriaanse vicepresident Atiku Abubakar mag als kandidaat meedoen aan de presidentsverkiezingen van komende zaterdag. Dat heeft gisteren het Nigeriaanse Hooggerechtshof besloten. Het is onduidelijk of er op tijd 61 miljoen nieuwe stembiljetten kunnen worden gedrukt.

Het zeven rechters tellende Hooggerechtshof besloot unaniem dat een eerder besluit van de kiescommissie om Abubakar als kandidaat uit te sluiten, nietig is. Het besluit van de kiescommissie was eerder bekrachtigd door een lagere rechtbank, maar dat vonnis is nu vernietigd. Abubakar heeft ruzie heeft met president Olusegun Obasanjo en is beschuldigd van fraude en diefstal. Vandaag heeft de kiescommissie ingestemd met Abubakars kandidatuur.

Het Hooggerechtshof vernietigde gisteren ook het besluit van de kiescommissie om zes kandidaten voor de functie van gouverneur van deelstaten uit te sluiten als kandidaat. De Nigerianen hebben afgelopen zaterdag nieuwe gouverneurs gekozen. Of het besluit van het Hooggerechtshof betekent dat de kiezers in de zes deelstaten opnieuw naar de stembus moeten, is nog niet duidelijk. De partij van vicepresident Abubakar, de Action Congress Partij, heeft gezegd dat de verkiezingen in de zes deelstaten ongeldig zijn door het vonnis van het Hooggerechtshof.

De oppositiepartijen in Nigeria bespreken vandaag of ze zich voor de presidentsverkiezingen van zaterdag achter één gezamenlijke kandidaat scharen om sterker te staan tegen Umaru Yar’Adua, de kandidaat van Obasanjo’s regerende People’s Democratic Party PDP. Op dit moment zijn er 23 kandidaten voor het presidentschap.

De deelstaatverkiezingen van zaterdag zijn gekenmerkt geweest door fraude, geweld en intimidatie, diefstal van stembussen en het volstoppen van stembussen met vooraf ingevulde biljetten. Een onafhankelijke organisatie die 50.000 waarnemers heeft uitgestuurd zei gisteren dat er zo veel onregelmatigheden zijn geweest dat de resultaten van de verkiezingen „niet de wil van het volk weergeven” en daarom niet worden erkend. Dat geldt voor tien van de 36 deelstaten. Volgens de officiële kiescommissie won de PDP in negen van de tien staten; in de tiende deelstaat moeten de verkiezingen wegens onregelmatigheden worden herhaald. (BBC, AP, Reuters)