Neef Saddam niet verhoord als getuige in gifgaszaak Frans van A.

Ali Hassan al-Majid, de neef van Saddam Hussein, wordt niet verhoord als getuige in de zaak tegen de Nederlandse zakenman Frans van A. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag gisteren besloten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had laten weten dat het in theorie mogelijk is om Al-Majid te laten verhoren in Irak. Tegen Al-Majid is begin deze maand de doodstraf geëist voor het Hoge Tribunaal in Bagdad.

Volgens het OM zouden één of twee mensen van de Nationale Recherche naar Bagdad kunnen afreizen om schriftelijke vragen te stellen. De Amerikaanse en Iraakse autoriteiten en het Hoge Tribunaal zouden „niet onwelwillend” staan tegenover een verhoor.

Het gerechtshof oordeelde dat het niet zeker is dat dat Al-Majid medewerking zou verlenen aan een verhoor. Bovendien vroeg het hof zich af of hij „binnen een aanvaardbare termijn” zou kunnen worden gehoord.

Frans van A. staat terecht op verdenking van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en aan genocide door het leveren van grondstoffen voor gifgas aan Irak.

Zijn advocaten betoogden gisteren dat hun cliënt geen eerlijk proces krijgt, dat er geen sprake is van genocide en dat Van A. onopzettelijk heeft gehandeld. (NRC)