Muqtada Sadr zegt steun aan Irak op

Bagdad. De positie van de Iraakse premier Nour al-Maliki is gisteren verzwakt door de terugtrekking van de groep van de shi`itische geestelijke Muqtada Sadr uit zijn kabinet. Irak was de afgelopen dagen weer doelwit van zware bomaanslagen. Volgens een verklaring van Sadr zijn de belangrijkste redenen van de terugtrekking Maliki`s zwijgen over de eis ”van bijna een miljoen mensen die de terugtrekking van de Amerikaanse troepen willen” en de verslechtering van de veiligheids- en sociale omstandigheden. De verklaring doelde op de betoging in Najaf, een week geleden, waar tienduizenden tot honderdduizenden aanhangers van Sadr (afhankelijk van de politieke richting van de boodschapper) een vast tijdsschema eisten voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Muqtada Sadr was van meet af aan fel gekant tegen de Amerikaanse aanwezigheid. Zelf is hij ondergedoken. Zijn radicale stroming telt zes (van de 37) ministers en 32 (van de 275) parlementsleden.