Marssonde viel stil door foute software

Rotterdam, 17 apr. Het wegvallen van de Mars Global Surveyor, een ruimtesonde die tien jaar lang rond Mars cirkelde, was te wijten aan een softwareprobleem. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA eind vorige week bekend. De sonde viel op 2 november 2006 stil, naar nu wordt gedacht doordat tijdens een routine manoeuvre met de zonnepanelen een batterij in het volle zonlicht kwam te liggen. De oververhitting leidde tot het leeglopen van beide batterijen aan boord en dat leidde er twaalf uur later weer toe dat elk contact met de sonde voorgoed verbroken werd. De software die de manoeuvre zo negatief beïnvloedde was vijf maanden eerder geïnstalleerd in het computergeheugen aan boord. De Mars Global Surveyor werkte vier keer langer dan begroot.