Marktleider studieleningen in VS verkocht

Een consortium van banken en investeringsmaatschappijen koopt voor 25 miljard dollar (18 miljard euro) Amerika’s grootste verstrekker van studentenleningen, Sallie Mae.

De overname van Sallie Mae valt samen met justitiële onderzoeken naar de kredietverstrekker en oproepen van politici om het toezicht op de sector te verscherpen.

Sallie Mae, officieel SLM Corporation geheten, is goed voor een kwart van alle studieleningen in de VS. Op dit moment heeft Sallie Mae voor 142 miljard dollar aan leningen uitstaan. Het bedrijf heeft gisteren het gezamenlijke bod van de vier financiële partijen geaccepteerd.

De vier partijen bieden samen 60 dollar per aandeel, een premie van bijna 50 procent ten opzichte van Sallie Maes koers van voor het bekend worden van het bod, vorige week. Gisteren steeg het aandeel op de beurs van New York opnieuw met 18 procent.

De banken JP Morgan en Bank of America investeren samen 4,4 miljard dollar in Sallie Mae en krijgen ieder 24,9 procent van de aandelen. De private-equitybedrijven Friedman Fleischer & Lowe en J.C. Flowers investeren hetzelfde bedrag, maar verwerven een net iets groter belang, 50,2 procent, waarmee ze de zeggenschap krijgen. De rest van de overname wordt gefinancierd met schulden. J.C. Flowers is in Nederland vooral bekend als leider van een groep investeerders die in 2005 investeringsbank NIB Capital kocht.

De overname van Sallie Mae is de grootste overname van private-equitybedrijven in de financiële sector tot nu toe. Door een teruglopend aanbod van beschikbare ondernemingen stijgt recentelijk de belangstelling van private-equitybedrijven voor overnames in streng gereguleerde sectoren. Eerder dit jaar kochten private-equityinvesteerders voor 45 miljard dollar de Texaanse energieproducent TXU.

De markt voor studentenleningen groeit. De kosten van hoger onderwijs stijgen in de VS jaarlijks met 6 procent, tegen een inflatie van gemiddeld 3 procent. Sallie Mae, tot 2004 een semioverheidsinstelling, maakte vorig jaar 1,2 miljard dollar winst.

Amerikaanse kredietverschaffers voor studenten zijn de laatste maanden in opspraak geraakt. Sallie Mae ontvangt subsidies van de federale overheid, terwijl ze universiteiten afgekocht zou hebben in ruil voor een lokaal monopolie. Openbaar aanklagers doen in meerdere staten onderzoek naar deze kwestie. Vorige week sloot Sallie Mae nog een schikking over deze zaak met de staat New York ter waarde van 2,2 miljoen dollar.