Lonen lager bij Deutsche Telekom

Deutsche Telekom wil de lonen van 50.000 werknemers met 12 procent verlagen, en in ruil daarvoor tot 2010 niemand van hen ontslaan. Een voorstel hiertoe heeft het bedrijf bij vakbond Verdi neergelegd.

Het Duitse telecombedrijf was voor de vierde keer in onderhandeling met Verdi over een voorgenomen bezuiniging. Afgelopen nacht diende het bedrijf het nieuwe voorstel in bij de bond. Deze heeft vanochtend laten weten het niet te accepteren. Vorige week organiseerde de bond al een staking omdat hij geen overeenstemming met Deutsche Telekom kon bereiken. Zo’n 12.000 callcentermedewerkers legden het werk neer.

Deutsche Telekom wil 50.000 medewerkers van de divisie voor vaste telefonie en internet T-Com overplaatsen naar een nieuw dochterbedrijf. Volgens het laatste voorstel zouden de lonen van huidige werknemers dan in 30 maanden met 12 procent worden verlaagd. In ruil daarvoor zouden er tot 2010 geen gedwongen ontslagen vallen, terwijl dat nu tot 2008 gegarandeerd is.

Deutsche Telekom heeft verder aangegeven dat er bij het nieuwe bedrijf nieuwe banen kunnen worden gecreëerd. Het startsalaris voor die banen zou op 20.000 euro per jaar komen, terwijl dat nu 30.000 tot 34.000 is. De operatie had een besparing van 900 miljoen euro moeten opleveren.

Onlangs werden de vakbonden in Nederland voor eenzelfde dilemma geplaatst door postbedrijf TNT. Het bedrijf stelde ook een versobering van de arbeidsvoorwaarden voor postbodes voor, inclusief een mogelijke loonsverlaging. Gaat dit niet door, dan verdwijnen er 5.000 arbeidsplaatsen meer dan met versobering.

Deutsche Telekom moet bezuinigen omdat de concurrentie in eigen land is toegenomen. Net als andere oud-monopolisten in de telecomsector verliest het bedrijf abonnees door de opkomst van mobiele en internettelefonie. Eind 2005 gaf het bedrijf al aan dat tot 2008 32.000 banen moesten verdwijnen. Het bedrijf heeft in totaal ongeveer 250.000 werknemers, van wie 160.000 in Duitsland. Ook andere oud-telecommonopolisten hebben pijnlijke ingrepen moeten doen in hun divisies voor vaste telefonie. Bij France Télécom verdwijnen in een paar jaar 17.000 banen, bij KPN 8.000.